Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké listové těsto se skládá z vodového a tukového těsta, které se spolu rozvalují, překládají a po upečení lístkují. Listové těsto se dá koupit v každém obchodě s potravinami, takže ho můžeme mít stále v zásobě.

Letní horka odradí mnoho kuchařek od pečení, protože se jim nechce stát u válu, u rozpálené trouby a u sporáku. Jenže i v létě si každý rád pochutná na jednoduchém lehkém moučníku, který je připraven sice s láskou, ale bez stresu a beze spěchu.

Jak pracovat s listovým těstem

Listové těsto je všeobecně oblíbené díky své variabilnosti ve sladkém i slaném pečení. Moučníky jsou křehké, nadýchané a díky své chuťové neutrálnosti se hodí jak k ovoci, tak k tvarohu. Domácí listové těsto už připravuje jen málo kuchařek - v každém obchodě s potravinami se dá koupit chlazené těsto ve tvaru plátu, vhodného hned k plnění, nebo mražené listové těsto, určené k rozválení. Aby těsto lístkovalo, musí se péct při vyšší teplotě než běžné moučníky - na 200–220 °C.

Čím se dá naplnit listové těsto

Těsto se peče spolu s náplní, což je jednoduché a rychlé:

  • Jablečný štrúdl je nejznámějším moučníkem z listového těsta. Nastrouhaná jablka naklademe na plát, posypeme cukrem a skořicí a svineme do tvaru závinu.
  • Skořicové šneky jsou opravdu jednoduché - plát potřeme máslem a posypeme cukrem se skořicí. Svineme do válečku, pokrájíme na kolečka a upečeme.
  • Plněné šátečky můžeme připravit i s návštěvou za dveřmi. Na polovinu obdélníku naneseme náplň, druhou prořežeme nožíkem a přikryjeme jí náplň.

Moučníky z listového těsta, plněné po upečení

Těsto je polotovar - plníme ho až po upečení a vychladnutí:

  • Trubičky - kremrole jsou typickým polotovarem z listového těsta. Plníme je šlehačkou nebo ušlehaným bílkovým sněhem s cukrem.
  • Polštářky z listového těsta ještě teplé rozloupneme a po vychladnutí plníme šlehačkou s ovocem nebo smetanovým krémem.
  • Žloutkové řezy ze dvou upečených plátů těsta plníme vanilkovým pudinkem a  poléváme čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Dobroty z neplněného listového těsta

Hodí se pro nečekanou návštěvu, protože jsou za pár minut hotové:

  • Skořicové krachle jsou pravidelné i nepravidelné tvary z těsta, potřené vejcem a posypané před upečením cukrem a skořicí.
  • Sladké croissanty připravíme jako malé rohlíčky, které po upečení bohatě poprášíme moučkovým cukrem.
  • Cukrové tyčinky z listového těsta nakrájíme rádýlkem, potřeme vejcem a posypeme cukrem. Konce můžeme namočit do čokolády.

Listové těsto před upečením potíráme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe chytlo barvu a lesk a snadněji se na ně přilepil cukr nebo semínka. Moučníky z listového těsta jsou v den upečení křehké a hodně lístkují, další den jsou měkčí a tužší.

Chcete si vyzkoušet, jak dlouho vám bude trvat upéct moučník z listového těsta? Zkuste ten trochu složitější - i přesto je velmi jednoduchý. Přípravu šátečků z listového těsta, plněných tvarohem, můžete vidět v našem videu:

Sladké drobečky

Z listového těsta můžeme připravit plno báječných dobrot. Musíme se však vyvarovat dalšího zpracování těsta (hnětení do koule), protože pak ztrácí své typické vlastnosti. Z odřezků těsta po vykrájení připravíme rychlý a jednoduchý snack - potřeme kousky vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem nebo sezamem a upečeme.

Komentáře

Další tipy a triky