Letní dobroty z křehkého listového těsta: Připravíme z něj výborné lehké moučníky
Křehké listové těsto se skládá z vodového a tukového těsta, které se spolu rozvalují, překládají a po upečení lístkují. Listové těsto se dá koupit v každém obchodě s potravinami, takže ho můžeme mít stále v zásobě.
Letní horka odradí mnoho kuchařek od pečení, protože se jim nechce stát u válu, u rozpálené trouby a u sporáku. Jenže i v létě si každý rád pochutná na jednoduchém lehkém moučníku, který je připraven sice s láskou, ale bez stresu a beze spěchu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pracovat s listovým těstem
Listové těsto je všeobecně oblíbené díky své variabilnosti ve sladkém i slaném pečení. Moučníky jsou křehké, nadýchané a díky své chuťové neutrálnosti se hodí jak k ovoci, tak k tvarohu. Domácí listové těsto už připravuje jen málo kuchařek - v každém obchodě s potravinami se dá koupit chlazené těsto ve tvaru plátu, vhodného hned k plnění, nebo mražené listové těsto, určené k rozválení. Aby těsto lístkovalo, musí se péct při vyšší teplotě než běžné moučníky - na 200–220 °C.
Čím se dá naplnit listové těsto
Těsto se peče spolu s náplní, což je jednoduché a rychlé:
- Jablečný štrúdl je nejznámějším moučníkem z listového těsta. Nastrouhaná jablka naklademe na plát, posypeme cukrem a skořicí a svineme do tvaru závinu.
- Skořicové šneky jsou opravdu jednoduché - plát potřeme máslem a posypeme cukrem se skořicí. Svineme do válečku, pokrájíme na kolečka a upečeme.
- Plněné šátečky můžeme připravit i s návštěvou za dveřmi. Na polovinu obdélníku naneseme náplň, druhou prořežeme nožíkem a přikryjeme jí náplň.
Moučníky z listového těsta, plněné po upečení
Těsto je polotovar - plníme ho až po upečení a vychladnutí:
- Trubičky - kremrole jsou typickým polotovarem z listového těsta. Plníme je šlehačkou nebo ušlehaným bílkovým sněhem s cukrem.
- Polštářky z listového těsta ještě teplé rozloupneme a po vychladnutí plníme šlehačkou s ovocem nebo smetanovým krémem.
- Žloutkové řezy ze dvou upečených plátů těsta plníme vanilkovým pudinkem a poléváme čokoládovou nebo citrónovou polevou.
Dobroty z neplněného listového těsta
Hodí se pro nečekanou návštěvu, protože jsou za pár minut hotové:
- Skořicové krachle jsou pravidelné i nepravidelné tvary z těsta, potřené vejcem a posypané před upečením cukrem a skořicí.
- Sladké croissanty připravíme jako malé rohlíčky, které po upečení bohatě poprášíme moučkovým cukrem.
- Cukrové tyčinky z listového těsta nakrájíme rádýlkem, potřeme vejcem a posypeme cukrem. Konce můžeme namočit do čokolády.
Listové těsto před upečením potíráme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe chytlo barvu a lesk a snadněji se na ně přilepil cukr nebo semínka. Moučníky z listového těsta jsou v den upečení křehké a hodně lístkují, další den jsou měkčí a tužší.
Chcete si vyzkoušet, jak dlouho vám bude trvat upéct moučník z listového těsta? Zkuste ten trochu složitější - i přesto je velmi jednoduchý. Přípravu šátečků z listového těsta, plněných tvarohem, můžete vidět v našem videu:
Sladké drobečky
Z listového těsta můžeme připravit plno báječných dobrot. Musíme se však vyvarovat dalšího zpracování těsta (hnětení do koule), protože pak ztrácí své typické vlastnosti. Z odřezků těsta po vykrájení připravíme rychlý a jednoduchý snack - potřeme kousky vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem nebo sezamem a upečeme.
Komentáře