Flake pastry: Jednoduché listové těsto je hotové za patnáct minut, zvládne ho i začátečník, důležité je správně použít máslo
4. 4. 2024 Vaření
Máte rádi moučníky a vůbec pečivo z listového těsta, ale na jeho domácí přípravu si moc netroufnete kvůli jeho složitosti a náročnosti na čas? Nemusíte se spokojovat s tím kupovaným. Flake pastry připravíte za pár minut a od pravého listového téměř nepoznáte rozdíl.
Univerzální listové těsto
Listové těsto patří k nejoblíbenějším těstům vůbec. Je ideální na štrúdl, uděláte z něj rychlý koláč s ovocem i s krémem, plněné taštičky či šátečky, rychlé tyčinky nebo i pizzu. Můžete do něj zabalit jablka nebo klidně zeleninu a během chvilky díky němu vyšvihnete pohoštění pro neočekávanou návštěvu nebo odpolední svačinku. Půvab listového těsta je však nejen v jeho univerzálnosti, ale i v příjemné máslové chuti, křehké konzistenci a typickém lístkování, díky němuž se přímo rozplývá na jazyku.
Navzdory jeho popularitě si na domácí přípravu listového těsta troufne málokdo. Není sice nijak složité, ale zabere vám to hodně času. Těsto se totiž připravuje ze dvou části, které se do sebe zabalí a pak se na několikrát překládají, přičemž se mezitím musí nechat odpočívat. Do pečení samotného moučníku se tak můžete pustit až za několik hodin.
Mohlo by vás zajímat
Blesková varianta do 15 minut
To zrychlená varianta flake pastry, tedy vločkové těsto, známá rovněž jako bleskové či rychlé těsto, je hotová přibližně za 15 minut, když nepočítáte, že i toto těsto je nutné nechat rovněž aspoň chvíli odpočívat v lednici. Hotové těsto ovšem vypadá a chutná jako klasické listové, nádherně lístkuje a hlavně má úžasnou máslovou chuť, na kterou u kupovaných listových těst moc často nenarazíte.
I flaky pastry je nutné překládat nebo na sebe skládat, stačí to ale jen párkrát a hlavně je nemusíte po každém přeložení dávat odležet, což vám výrazně ušetří čas. A jak tedy rychlé vločkové těsto uděláte?
Budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 85 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky, 1 polévkovou lžíci cukru, 1 lžičku prášku do pečiva a 150-165 ml mléka.
- Nejprve nakrájejte velmi studené máslo na malé kostičky. Nožem na máslo je od sebe oddělte (snažte se másla nedotýkat, protože by se mohlo začít rozpouštět). Aby máslo zůstalo pevné, uchovejte kostičky v mrazáku, zatímco budete míchat suché přísady.
- Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte metličkou, aby se vše rovnoměrně spojilo. Pak vyndejte z mrazáku kostky studeného másla a přidejte je do moučné směsi. Směs pak velmi rychle promíchejte, aby se kostičky másla obalily moukou. Do moučné směsi po troškách přidávejte studené mléko a vidličkou jemně promíchávejte, až se vytvoří velké hrudky. Těsto se ale nesmí rozmáčet, stále musí být vidět hrudky másla.
- Směs pak přeneste na pomoučenou pracovní plochu. Rukama z něj vytvarujte kouli. Tu pak prsty stlačte, abyste vytvořili plochý čtvercový plát. Těsto by stále mělo být mírně drobivé. Poté plát rozdělte na čtyři čtverce a ty položte na sebe. Opět je zmáčkněte a rozdělte na čtyři kousky, které znovu položte na sebe.
- Opět těsto stlačte. Těsto pak dejte na chvíli odpočinout do lednice a pak už jej můžete vyválet a naplnit jako štrúdl nebo z něj vykrajovat různé tvary.
Náš tip: Trochu jiné rychlé listové těsto si můžete udělat i podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více