Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Flake pastry: Jednoduché listové těsto je hotové za patnáct minut, zvládne ho i začátečník, důležité je správně použít máslo
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi moučníky a vůbec pečivo z listového těsta, ale na jeho domácí přípravu si moc netroufnete kvůli jeho složitosti a náročnosti na čas? Nemusíte se spokojovat s tím kupovaným. Flake pastry připravíte za pár minut a od pravého listového téměř nepoznáte rozdíl. 

Univerzální listové těsto

Listové těsto patří k nejoblíbenějším těstům vůbec. Je ideální na štrúdl, uděláte z něj rychlý koláč s ovocem i s krémem, plněné taštičky či šátečky, rychlé tyčinky nebo i pizzu. Můžete do něj zabalit jablka nebo klidně zeleninu a během chvilky díky němu vyšvihnete pohoštění pro neočekávanou návštěvu nebo odpolední svačinku. Půvab listového těsta je však nejen v jeho univerzálnosti, ale i v příjemné máslové chuti, křehké konzistenci a typickém lístkování, díky němuž se přímo rozplývá na jazyku. 

Navzdory jeho popularitě si na domácí přípravu listového těsta troufne málokdo. Není sice nijak složité, ale zabere vám to hodně času. Těsto se totiž připravuje ze dvou části, které se do sebe zabalí a pak se na několikrát překládají, přičemž se mezitím musí nechat odpočívat. Do pečení samotného moučníku se tak můžete pustit až za několik hodin. 

Blesková varianta do 15 minut

To zrychlená varianta flake pastry, tedy vločkové těsto, známá rovněž jako bleskové či rychlé těsto, je hotová přibližně za 15 minut, když nepočítáte, že i toto těsto je nutné nechat rovněž aspoň chvíli odpočívat v lednici. Hotové těsto ovšem vypadá a chutná jako klasické listové, nádherně lístkuje a hlavně má úžasnou máslovou chuť, na kterou u kupovaných listových těst moc často nenarazíte.

I flaky pastry je nutné překládat nebo na sebe skládat, stačí to ale jen párkrát a hlavně je nemusíte po každém přeložení dávat odležet, což vám výrazně ušetří čas. A jak tedy rychlé vločkové těsto uděláte?

Budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 85 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky, 1 polévkovou lžíci cukru, 1 lžičku prášku do pečiva a 150-165 ml mléka. 

  1. Nejprve nakrájejte velmi studené máslo na malé kostičky. Nožem na máslo je od sebe oddělte (snažte se másla nedotýkat, protože by se mohlo začít rozpouštět). Aby máslo zůstalo pevné, uchovejte kostičky v mrazáku, zatímco budete míchat suché přísady.
  2. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte metličkou, aby se vše rovnoměrně spojilo. Pak vyndejte z mrazáku kostky studeného másla a přidejte je do moučné směsi. Směs pak velmi rychle promíchejte, aby se kostičky másla obalily moukou. Do moučné směsi po troškách přidávejte studené mléko a vidličkou jemně promíchávejte, až se vytvoří velké hrudky. Těsto se ale nesmí rozmáčet, stále musí být vidět hrudky másla. 
  3. Směs pak přeneste na pomoučenou pracovní plochu. Rukama z něj vytvarujte kouli. Tu pak prsty stlačte, abyste vytvořili plochý čtvercový plát. Těsto by stále mělo být mírně drobivé. Poté plát rozdělte na čtyři čtverce a ty položte na sebe. Opět je zmáčkněte a rozdělte na čtyři kousky, které znovu položte na sebe.
  4. Opět těsto stlačte. Těsto pak dejte na chvíli odpočinout do lednice a pak už jej můžete vyválet a naplnit jako štrúdl nebo z něj vykrajovat různé tvary. 

Náš tip: Trochu jiné rychlé listové těsto si můžete udělat i podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více