Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý koláč se připravuje z těsta s droždím, které díky kvasinkám nakyne a získá tak jemnou, nadýchanou, ale zároveň pevnou strukturu. Koláče mají kulatý nebo hranatý tvar a plní se různými nádivkami a ovocem.

Babiččina kuchyně voněla těstem, ovocem, máslem a dozlatova upečenou drobenkou. Koláče nesměly na stole chybět - co kdyby vnoučátka dostala hlad? Hlavně vesnické prázdniny byly plné zrajícího voňavého ovoce a sladkých chutí.

Babiččiny ovocné koláče

Kynuté těsto patřilo k těm nejčastěji zadělávaným. Jeho výhodou byl dvojnásobný objem po vykynutí, takže se z něj dalo připravit mnoho dobrot. Babičky ráno zadělaly těsto, upekly pletýnky k snídani, uvařily sladké knedlíky k obědu a zbytek těsta použily na koláč, plněný ovocem, které bylo právě na zahradě nebo v lese. Sladké prázdniny u babičky patřily k tomu nejkrásnějšímu, na co děti vzpomínaly.

Univerzální kynuté těsto

Zkusme si připravit stejné těsto, jaké dělávaly naše babičky:

Do mouky uděláme důlek, nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Pokud preferujeme sušené droždí, rozmícháme 1 sáček v mléce a necháme ho aktivovat. Když vzejde kvásek, zapracujeme ručně nebo v robotu ostatní ingredience. Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jak z těsta udělat koláč

Oddělíme potřebný kus těsta, rozválíme ho a plát dáme na máslem vymazaný plech. Na těsto rozložíme kousky ovoce (hodně šťavnaté podsypeme strouhankou), které pocukrujeme nebo poprášíme skořicí. Ovoce zasypeme drobenkou, připravenou z hrubé mouky, cukru a másla. Koláč vložíme do trouby, vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud drobenka nezezlátne.

Zaujalo vás video? Chcete si také připravit koláč a preferujete psaný recept? Na jihočeský kynutý koláč s ovocem ho najdete zde.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli