Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Jednoduché vykrajování nám umožňuje z jednoho těsta vytvořit větší množství odlišných tvarů, které se pak dají ozdobit různými způsoby. Tím nejobvyklejším je promazání marmeládou a jemné pocukrování.

Linecké cukroví jemně voní po vanilce a svěžím citronu, kousky jsou křehké, jemně máslové a příjemně se rozplývají na jazyku. Těsto se připravuje jen z několika surovin, které se přidávají v osvědčeném poměru 3:2:1 (mouka:máslo:cukr). 

Linecké vykrajované cukroví

Linecké cukroví patří k tradičním vánočním druhům cukroví, ale péct ho můžeme kdykoli v průběhu roku. Na základní dávku těsta na linecké vykrajované cukroví podle videoreceptu budete potřebovat 300 g hladké mouky, 200 g másla (postačí i Zlatá Haná nebo Hera), 100 g moučkového cukru, 1–2 žloutky a strouhanou citronovou kůru. Na slepování cukroví použijete marmeládu (nejlépe rybízovou, která je lehce pikantní a nakyslá).

  1. Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou. Přidejte na kostky nakrájené máslo a žloutky. Máslo předem nezahřívejte.
  2. Vypracujte rychle těsto. Dlouhé vyvalování a hnětení nejsou vhodné.
  3. Zpracované těsto nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odležet v chladu (v lednici), půjde pak lépe vyvalovat a bude se s ním lépe pracovat. 
  4. Těsto vyválejte na jemně pomoučněném vále. Zbytečně pod těsto mouku nepřidávejte, aby cukroví nebylo vysušené. Těsto by mělo být vyválené na přibližně 3 mm, pokud je určeno ke slepování. 
  5. Tip: Těsto můžete vyvalovat také mezi dvěma kusy fólie či mikrotenu nebo mezi dvěma pečicími papíry.
  6. Vykrajujte vhodné tvary a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nejběžnější jsou různá kolečka, hvězdičky, kytičky i srdíčka. Nezapomeňte, že tvary budete slepovat a vrchní díl by v sobě měl mít malý otvor, kterým bude vidět marmeláda.
  7. Po zaplnění plechu se pusťte do pečení. Plech vložte do vyhřáté trouby a cukroví pečte při 180 °C po dobu 8 minut. Uvedený čas berte pouze jako orientační, všímejte si odstínu pečiva - cukroví by mělo zůstat světlé
  8. Cukroví slepujte tenkou vrstvou marmelády až po rozležení, nejdříve však po vychladnutí. Kousky skladujte na chladném a suchém místě, vhodná je uzavřená plastová nebo plechová krabice, vyložená papírem.
Na linecké cukroví máme v receptáři ještě celou řadu receptů, které se již mnohokrát osvědčily. Vyberte si ten, který vám dobře vyhovuje.

Linecké cukroví patří spolu s perníčky a vanilkovými rohlíčky k tomu nejběžnějšímu cukroví, které se u nás často peče. Dovede dát domovu vánoční atmosféru. Navíc krásně voňavé cukroví skvěle chutná a krásně vypadá.

Přejeme zdařilé a radostné pečení.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky