Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové závitky jsou kulinářským evergreenem, který nikdy neomrzí. Vybrali jsme pro vás 15 receptů, které nabízí pestrou škálu chutí, náplní a druhů masa. Inspirujte se více či méně tradičními recepty a vyzkoušejte závitky, které si zamilujete.

Masové závitky jsou oblíbené pro svou všestrannost, bohatou chuť i elegantní vzhled na talíři. Můžete je připravit z vepřového, hovězího, kuřecího nebo mletého masa, naplnit je zeleninou, šunkou, sýrem či slaninou a podávat se šťávou, omáčkou i pouze s bramborami. 

1/15

    1 z 15

    Závitky

    Závitky

    Klasické závitky z kuřecího masa s hořčicí, pórkem, okurkou a párkem patří mezi stálice české kuchyně. Jejich příprava je jednoduchá, výsledek přesto působí slavnostně a potěší i náročnější strávníky. Díky rychlé úpravě jsou ideální nejen pro nedělní oběd, ale i jako varianta pro všední den.

    2 z 15

    Bavorský závitek

    Bavorský závitek

    Bavorský závitek je inspirován německou kuchyní. Šunkový salám, vejce, kyselé okurky a brambory tvoří uvnitř závitku pestré a přitom dokonale vyvážené chutě. Pokrm je ideální pro milovníky sytých a výraznějších jídel, skvěle se hodí k vařené nebo pečené rýži.

    3 z 15

    Bůčkové závitky

    Bůčkové závitky Video

    Závitky z bůčku potěší každého, kdo dává přednost plným a šťavnatým chutím. Maso krásně uvolní během pečení šťávu a spolu s pepřem a sladkou paprikou vytvoří dokonalý chuťový základ. Ten doladí k dokonalosti závěrečné posypání strouhaným křenem

    4 z 15

    Norské závitky

    Norské závitky

    Závitky v norském stylu přináší do domácí kuchyně netradiční kombinaci masa a špenátu, která zaujme svou svěžestí i jemností. Chuťově vyvážená náplň ze šunky, listového špenátu a surimi tyčinek vytváří lahodné překvapení. Závitky se hodí jak k rýži, tak k bramborovým přílohám.

    5 z 15

    Závitky se zelím

    Závitky se zelím

    Spojení masa a kysaného zelí je osvědčenou klasikou, která v tomto receptu získává podobu šťavnatých závitků s pikantní náplní. Kombinace uzeniny, hořčice a zelí tvoří sytou, ale zároveň vyváženou chuť, která přímo vybízí k podávání s vařenými bramborami, bramborovým knedlíkem nebo kaší.

    6 z 15

    Schwarzwaldský závitek

    Schwarzwaldský závitek

    Jemná vepřová kotleta je doplněna Schwarzwaldskou šunkou, sýrem a kořením, což vytváří harmonickou náplň s krémovým podtónem. Díky obalení v mouce a následnému osmažení vznikne chutná krusta, která drží závitek pohromadě. Pokrm je ideální volbou pro sváteční stůl i nedělní pohodu.

    7 z 15

    Vepřové závitky

    Vepřové závitky

    Tradiční vepřové závitky patří ke stálicím domácí kuchyně. Díky náplni ze slaniny a zelí získávají ještě lepší a výraznější chuť, která skvěle ladí s přirozenou šťavnatostí masa. Tento recept je důkazem, že i s obyčejnými surovinami lze vytvořit jídlo, které chutná a vypadá slavnostně. Hodí se jak k rýži, tak k bramborám nebo bramborové kaši.

    8 z 15

    Krkovičkové závitky

    Krkovičkové závitky

    Krkovice je ideální pro přípravu závitků, protože je šťavnatá, chuťově výrazná a dobře drží tvar při pečení. V tomto receptu je plněná anglickou slaninou, nivou a uzeným sýrem, což jí dodává příjemně kouřovou chuť. Maso se nejprve zatáhne na pánvi a poté, podlité vývarem, se dopeče v troubě.

    9 z 15

    Kuřecí závitky s hlívou

    Kuřecí závitky s hlívou

    Kuřecí závitky plněné hlívou ústřičnou jsou lehčí alternativou k tradičně těžším masovým pokrmům. Houby dodávají jídlu zemitou chuť a jemnost, kuřecí maso zase zajišťuje rychlou a snadnou přípravu. V kombinaci s hořčicí, kořením a případně sýrem vzniká náplň, která je výživná a chutná i bez omáčky

    10 z 15

    Závitky ze štikozubce s chřestem

    Závitky ze štikozubce s chřestem

    Tyto rybí závitky představují elegantní spojení jemného masa štikozubce a lahodného chřestu, které vynikne zejména v jarním a letním období. Pokrm je lehký, přitom chuťově výrazný, a výborně se hodí jako slavnostní předkrm nebo zdravější hlavní jídlo

    11 z 15

    Vietnamské masové závitky

    Vietnamské masové závitky

    Vietnamské závitky jsou důkazem toho, že masový pokrm může být zároveň lehký, aromatický a plný svěžesti. Kombinace mletého masa, zeleniny, skleněných nudlí a voňavého koření vytváří harmonii chutí, která je pro vietnamskou kuchyni typická. 

    12 z 15

    Králičí závitky s fenyklem

    Králičí závitky s fenyklem

    Králičí maso v kombinaci s fenyklem tvoří jemné, ale přitom chuťově nevšední spojení, které osvěží každý slavnostnější stůl. Králičí závitky jsou lehké, dobře stravitelné a ideální pro všechny, kteří hledají alternativu klasického vepřového či hovězího masa.

    13 z 15

    Srnčí lovecké závitky

    Srnčí lovecké závitky

    Srnčí závitky v loveckém stylu představují výjimečný pokrm, který potěší zejména milovníky zvěřiny. Náplň tvoří kombinace loveckého salámu, pórku, hořčice a rybízové marmelády, která podtrhuje přirozenou chuť srnčího masa. Díky pomalému dušení maso krásně změkne a uvolní chuťově bohatou, aromatickou šťávu. 

    14 z 15

    Závitky z mletého masa

    Závitky z mletého masa

    Závitky z mletého masa jsou skvělou variantou pro ty, kteří chtějí připravit rychlé, syté a přitom efektní jídlo z dostupných surovin. Díky použití mletého masa jsou závitky měkké, snadno tvarovatelné a dají se plnit podle vlastní fantazie - například vajíčkem, šunkou, párkem nebo kyselou okurkou. 

    15 z 15

    Mexický závitek

    Mexický závitek

    Mexický závitek je směsí chutí a vůní, která vás přenese do sluncem rozpálené Latinské Ameriky. Kořeněné mleté maso, paprika, fazole a kukuřice tvoří barevnou a sytou náplň, která potěší milovníky pikantních jídel. Podávejte s bramborovými plackami nebo čerstvým pečivem.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli