Časté otázky na téma med: Víte o něm všechno? Možná vám ještě s něčím poradíme
Med je tekutina řídké až tuhé konzistence, která je produktem společenství včel. Včely vytváří med ze sladkých šťáv rostlin, z nektaru, šťávy přetvářejí a obohacují svými specifickými látkami a pak nechávají zrát v plástvích.
Med je úžasná potravina, která sloužila jako sladidlo až do průmyslové výroby cukru. Mnoho lidí nedá na med dopustit pro jeho kladné účinky na lidský organismus. Med mívá rozdílnou chuť podle druhu krajiny, květů a období sběru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak vzniká med
Samotný med se v přírodě nevyskytuje. Med vytváří včely, které sbírají sladký nektar z květů a medovici, kterou vytváří hmyz v lese. Přinášejí je do úlu a předávají jiným včelám. Ty pomocí vylučovaných sekretů (fermetů) šťávu zpracují a po odpaření vody ji ukládají do pláství v úlu, kde med zraje, než je včelaři stočený do sklenic.
2
Co obsahuje med
Med obsahuje nepřeberné množství lidskému tělu prospěšných látek - jsou to vitamíny, proteiny, aminokyseliny a mnoho druhů cukrů. Každý med obsahuje aromatické látky, proto je mezi nimi rozdíl - řadí se podle toho, jsou-li sbírány nektar nebo medovice, v jakém ročním období a z jakých květů nebo stromů.
3
Na co je dobrý med
Med má o 25 % vyšší sladivost než řepný cukr a na rozdíl od něj obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že se vyplatí zařadit ho do jídelníčku. Ačkoliv obsahuje cukr, používá se ve zdravé stravě, kde bílý cukr velice dobře nahradí. Primárně se tedy používá jako sladidlo, sekundárně při vaření a pečení.
4
Proč je med zdravý
80 % medu tvoří hroznový, ovocný a řepný cukr, které tělu umožňují rychlý přísun energie. Nachází se v něm široká škála minerálních látek - železo, hořčík, vápník, sodík, mangan a draslík, vitamíny B a C, kyseliny citrónová, jablečná, mravenčí a jiné. Kromě jiného má med díky vysoké kyselosti antibakteriální účinky.
5
Z čeho všeho se vyrábí med
Med se dělí na dvě základní skupiny - jednou je med květový, získaný z květového nektaru, a druhý je medovicový med - lesní. Pod slovem med však známe i jiné druhy medu podle rostlin, ze kterých se vyrábí. Je to med pampeliškový, lipový, akátový, sedmikráskový, med z arónie, ze smrkových výhonků a mnoho dalších.
6
Co obsahují náhražky medu
Nevýhodou doma vyrobeného medu je vysoký obsah bílého cukru a tím i vysoká energetická hodnota. Nejde tedy o včelí med, ale spíše o hustý cukrový sirup z rostlin, které mají specifickou chuť a vůni. Pro mnoho lidí je to jediný med, který znají, je výsledkem jejich práce a chutná jim.
7
Jak využít med v kuchyni
Med je sladidlo, které nahrazuje cukr při slazení nápojů (čaj, smoothie), kaší a těst (perníčky, medovník). Medem potíráme pečivo s máslem. Slouží jako cukrové pojivo pro ořechy (turecký med), k polévání moučníků (jidáše). Je součástí marinád na maso, salátových zálivek, dipů a pomazánek, ať sladkých nebo slaných.
8
Jak využít med mimo kuchyni
Med se dříve využíval v léčitelství jako antibakteriální a antiseptická složka mastí a sirupů. Samotný med v čaji přispívá k léčení nachlazení, kašle a rýmy. Je součástí pleťových masek, šampónů a krémů v kosmetických výrobcích. Med pomáhá při střevních obtížích a při nevolnosti a reguluje sezónní alergie.
9
Co znamená pastovaný med
Pastovaný neboli šlehaný med je výhradně med květový, který se začíná zakalovat - jeho krystalizaci zabráníme mícháním dlouhou lžicí nebo vařečkou, čímž získáme světlou medovou pastu. Takový med už dále nekrystalizuje a je dobře roztíratelný jako pomazánka, protože z pečiva nestéká.
10
Jak dlouho uchovávat med
Kvalitní včelí med se nekazí, pokud v něm nezůstalo příliš velké množství vody. Uchováváme ho ve vzduchotěsných sklenicích s víčky v chladu a tmě, kde vydrží 3–4 roky. Med nesmí zmrznout a nesmí se rozehřívat při vysokých teplotách, jinak ztratí své živiny a vitamíny. Ohříváme ho ve vodní lázni, teplé max. 40 °C.
Mnoho z nás vyrábí med z jarních květů a rostlinek. Pokud ještě nevíte, jak se dělá pampeliškový med, ukážeme vám jeho přípravu ve videu. Díky jantarové barvě, svěží chuti citrónů a příjemné konzistenci bývá oblíbený i mezi dětmi, které ho mlsají po lžičkách:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře