Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

turecký med
Zdroj: Freepik, wirestock

Turecký med je laskominou, kterou milují hlavně děti. Zalepená pusa a táhnoucí se hmota je zkrátka hitem už dlouho. Nečekejte na pouť a připravte si ji doma na Vánoce.

Odkud pochází turecký med

O tureckém medu se tvrdí, že je z Turecka. Tak jednoduché to není, ale orientální původ určitě má. Je jakousi obdobou tureckých různobarevných želé bonbonkům lokum. Ale náš turecký med se spíše kloní ke španělské pochoutce turrón. Právě tato dobrota je na jihu tradičním vánočním moučníkem. A jak se tam dostal? Je to zapeklitá historie. Ve středověku byla oblast dnešního Španělska pod arabskou nadvládou. A samozřejmě se to projevilo i ve vlivu na místní kuchyni. Italskou obdobou turrónu je torrone, jehož historie sahá až do poloviny 15. století.

Co je turecký med

Turecký med je tradiční tvrdá dobrota, vyráběná z medu, cukru, bílku, vody a nasekaných oříšků. Milovníci laskomin z poutí budou tuhle přeslazenou záležitost velmi dobře znát. Kdysi se odsekával sekáčkem, ale už roky ho můžete sehnat v sáčku nakrájený na kostky. Jak už jste si mohli přečíst, turecký med kupodivu souvisí s Vánocemi.

Jaké ořechy dát do tureckého medu

Do tureckého medu můžete přidat lískové ořechy, hodí se ale i mandle a pistácie. Co je důležité, je opražení ořechů, ať už si vyberete jeden druh, nebo kombinaci všech. Zvýrazníte tak chuť ořechů. Provedete to tak, že si troubu předehřejete zhruba na 180 °C. Do pekáčku dáte pečicí papír a na něj nasypete celé ořechy. Pečte je pár minut, dokud nezačnou krásně vonět. Pozor na jejich spálení.

 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak si doma udělat tuhý turecký med

Krásně tuhý turecký med v podobě torrone vyžaduje trpělivost při míchání, které trvá poněkud dlouho. Jinak je jeho příprava velmi snadná. Pokud toužíte po vlastní sladké dávce uleptanosti, budete potřebovat: 220 g ořechů, 230 g medu, 2 velké vaječné bílky, 1/8 lžičky soli a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Jak na to? Opražte si ořechy podle výše popsaného postupu. Zatím nechte rozpustit med v míse ve vodní lázni. V míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu. Pak přidejte sníh k medu a míchejte, dokud se vše nepropojí. Výsledkem bude karamelově zbarvený krém. Vařte pomalu a stále míchejte. Zhruba třičtvrtě hodiny. Směs postupně zhoustne a zesvětlá. Připravte si nasekané opražené ořechy a dejte je spolu se solí a vanilkovým extraktem do směsi a dál míchejte, asi půl hodiny. Hmotu pak nalijte do připravené misky a navrch dejte list pečicího papíru, směs mírně vyrovnejte rukama a stlačte. Dejte ho na několik hodin do chladu ztuhnout. Pak můžete turecký med krájet ostrým nožem na plátky podle potřeby.

Pokud si chcete ušetřit krájení, můžete výslednou směs nalít do olejem vytřených formiček na led nebo na pralinky. Vyzkoušejte třeba také tuto španělskou verzi turronu s mandlemi.

Náš tip: Z medu si můžete podle tohoto videoreceptu připravit medové kuličky Marlenka.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku