Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky jsou báječné a krásné pečivo, krásně vonící kokosem. Stačí na ně pouze tři suroviny a není potřeba žádná mouka. Z bílků, cukru a spousty kokosu vytvoříme báječné cukroví, které je potřeba skladovat v suchu a chladu.

Základem kokosek je správně ušlehaný sníh, vyzkoušejte osvědčený postup našich babiček a sníh vyšlehejte nad párou. Postupně pak přisypávejte cukr, který by se měl ve sněhu zcela rozpustit. Teprve po vychladnutí přimíchejte kokos. Přesný postup výroby těchto kokosek najdete ve videu na konci článku, ale můžete si vybrat i jiný recept z našeho receptáře:

Šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Recept si obvykle vystačí s pouhými třemi surovinami - s bílky, cukrem a kokosem. Hlavní roli hraje způsob, jak se vše smíchá a zpracuje. Stačí vyšlehat… Podívejte se na všechny kokosky.

Na jakou teplotu péct kokosky

Přestože jsou kokosky jen ze tří surovin, dovedou nás někdy potrápit. Bílkové pečivo je potřeba správně upéct, aby si zachovalo hezký tvar.

  • Kokosky se spíš suší než pečou. Teplota při pečení je jenom nízká, ale zároveň kokosky musí být v troubě dostatečně dlouho.
  • Troubu předehřejte na 130–140 °C. V úvahu vždy berte zkušenosti s vlastní troubou. Kokosky dejte pomocí dvou lžiček na plech vyložený pečicím papírem. Měly by mít tvar malých úhledných hromádek.
  • Kokosky pečte asi 15–20 minut do jemného zrůžovění. Pokud vidíte, že kokosky růžoví na povrchu příliš rychle, není to správně, v tom případě ještě teplotu o 10–20 °C snižte.
  • Upečené kokosky nechte zchladnout na plechu a teprve potom je uložte. Během chladnutí toto pečivo zpevní.

Postup, jak upéct báječné kokosky, můžete zhlédnout v následujícím videu:

Pokud máte z pečení kokosek obavy, ale přesto po nich toužíte, vyzkoušejte upéct ty nejjednodušší kokosky z našeho receptáře. Určitě se vám povedou a dobrou zprávou je, že nemusíte ani šlehat sníh.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře