Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mirabelky, špendlíky a myrobalány jsou drobné plody slivoní. Špendlíky se pěstují na zahradách, ale mirabelky a myrobalány rostou divoce podél cest. Mají jasně žluté plody, kyselé myrobalány dokonce i zelené a červené.

V srpnu se můžeme na procházce setkat s drobnými žlutými kuličkami velikosti třešní, které rostou na keřích podél cest. Pokud jde pecka dobře vyloupnout, objevili jsme mirabelky. V opačném případě jde o myrobalán, který je sice jedlý, ale více kyselý. Nejchutnější odrůdou slivoní jsou špendlíky - žluté švestky.

Jak zavařit špendlíky a mirabelky

Sladké ovoce zpracujeme do marmelád a džemů. Z každé kuličky musíme odstranit pecky nebo plody rozvaříme a propasírujeme. Mirabelky jsou o maličko kyselejší než špendlíky a potřebují proto více cukru - jsou ale zase dostupnější a můžeme si jich přinést domů i větší množství. Na kompot ovoce nepeckujeme, zavařujeme ho v celku, jednoduše ho ve sklenicích zasypeme cukrem a sterilujeme 20 minut.

Co upéct ze špendlíků a mirabelek

Ovoce je vhodnější odpeckovat, abychom nemuseli po svačině vyhledat zubaře. Je to titěrná práce, proto mnoho kuchařek volí moučníky, do kterých patří méně ovoce. Ty šikovné odpeckují dost mirabelek a špendlíků na chutný koláč s drobenkou, na řezy se želatinou, buchtu s ovocem nebo na báječnou nadýchanou bublaninu. Malé množství ovoce můžeme smíchat se švestkami nebo slívami.

Jiné využití špendlíků a mirabelek

Stejně jako jiné plody slivoně můžeme ovoce využít do zmrzlin a nanuků, do pečeného čaje, do přesnídávek a pyré pro děti, kde je vhodnější je míchat se sladkými jablky, protože tepelně zpracované špendlíky a mirabelky ztrácí částečně cukr, který tam pak musíme zase dodat. Zkuste připravit ovocné knedlíky, které spolu s mákem, cukrem a máslem vařily často naše babičky. 

Knedlíky plněné odlišnými druhy ovoce se připravují z různých druhů těst - například z tvarohového, kynutého nebo bramborového. Na přípravu tvarohových knedlíků se můžete podívat v našem videu:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli