Mirabelky a špendlíky: Chutný úlovek z procházek po polních cestách a zahradách
Mirabelky, špendlíky a myrobalány jsou drobné plody slivoní. Špendlíky se pěstují na zahradách, ale mirabelky a myrobalány rostou divoce podél cest. Mají jasně žluté plody, kyselé myrobalány dokonce i zelené a červené.
V srpnu se můžeme na procházce setkat s drobnými žlutými kuličkami velikosti třešní, které rostou na keřích podél cest. Pokud jde pecka dobře vyloupnout, objevili jsme mirabelky. V opačném případě jde o myrobalán, který je sice jedlý, ale více kyselý. Nejchutnější odrůdou slivoní jsou špendlíky - žluté švestky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit špendlíky a mirabelky
Sladké ovoce zpracujeme do marmelád a džemů. Z každé kuličky musíme odstranit pecky nebo plody rozvaříme a propasírujeme. Mirabelky jsou o maličko kyselejší než špendlíky a potřebují proto více cukru - jsou ale zase dostupnější a můžeme si jich přinést domů i větší množství. Na kompot ovoce nepeckujeme, zavařujeme ho v celku, jednoduše ho ve sklenicích zasypeme cukrem a sterilujeme 20 minut.
Co upéct ze špendlíků a mirabelek
Jiné využití špendlíků a mirabelek
Stejně jako jiné plody slivoně můžeme ovoce využít do zmrzlin a nanuků, do pečeného čaje, do přesnídávek a pyré pro děti, kde je vhodnější je míchat se sladkými jablky, protože tepelně zpracované špendlíky a mirabelky ztrácí částečně cukr, který tam pak musíme zase dodat. Zkuste připravit ovocné knedlíky, které spolu s mákem, cukrem a máslem vařily často naše babičky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře