Marmeláda z mirabelek

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

3,5 kg mirabelek
2 kg cukru
1 sáček Pektogelu
lžička kyseliny citronové
2 kusy celé skořice
2 celé badyány
8 hřebíčků
2 dl vody
2 polévkové lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Mirabelky omyjeme a dáme do hrnce s 2 dl vody. Přidáme skořici, badyán a hřebíček. Vaříme cca 20-30 minut.

  2. Rozvařené mirabelky přepasírujeme přes cedník. Přidáme cukr a přivedeme k varu. S troškou cukru rozmícháme Pektogel a vmícháme do marmelády. Vaříme dalších cca 5 minut, až marmeláda začne želírovat.

  3. Přidáme 2 lžíce rumu, marmeládu udržujeme horkou. Naplníme sklenice a necháme zchladnout.

Komentáře k receptu Marmeláda z mirabelek

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka:, Eja57:, casino: děkuji vám! ;-) :-K:-K:-K
    K drsnému komentáři autora receptu se nebudu vyjadřovat. Nestojí mi za to.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: ne, bylo tam 2 dcl, opraveno na 2 dl.

    Odpovědět

  • casino casino

    PedroSanchez:
    Týýý brďo..., vy račte být v komentářích ještě jedovatější než ich;-)
    No a to už je co říci, že :-D

    Eja57:
    No, totok ovoce se blbě zbavuje pecek jak píšete, že:-)
    Já ho v kastrole halabala podlábím mačkadlem na zemáky a pak ho podusím (samozřejmě bez vody, nejsu přece tydýt, že), po rozvaření ho proženu přes řídké síto a pak dodělám na ohni podle potřeby
    ***
    PT moderátorky, opravdu nebyly původně v surovinách 2 l vody???

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Mirabelka je peckovina - rozumím správně, že před vařením a pasírováním nevypeckujeme? Že to nejde úplně dobře je jasné, hlavně u ne úplně zralých plodů....Ale přece jen - louhovat pecky varem....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    PedroSanchez: toto je web verejny, kazdy uzivatel tychto stranok sa k receptom moze vyjadrit. Ak si sem chcete recepty ukladat"jen pro sebe", tak nie ste na spravnom mieste.
    Myslim, ze mamlajda je dost skusena v kuchyni, vie, ze do marmelady nie je potreba pridavat vodu, ze pomalym varom sa ovocie rozvari. Vy mozete mat iny postup.

    Odpovědět

  • PedroSanchez PedroSanchez(autor receptu)

    MamlajdaD: To si děláte legraci, ne? To že neznáte fyzikální jednotky a pletete si decilitry a litry je jedna věc, ale aby si s takovou jednoduchou marmeládou neporadil člověk, kterej vychodil alespoň základku je asi nemožný. Recept jsem si uložil jen pro sebe. Voda se tam přidává jen proto, aby se z počátku mirabelky nepřichytily, než začnou pouštět šťávu. Pokud jste ve škole dávala pozor, tak by vám mělo být jasné, že se v podstaně za celou dobu vaření téměř všechna odpaří (fyzika cca 5 ztřída ZŠ). Pokud jde o želítování a obsah pektinu v ovoci, asi taky víte, když už tak poučujete, že v různých fázích dozrávání ovoce je obsah pektinu v ovoci jiný, tedy v méně zralém ovoci je ho podstatně více a není potřeba Pektogel přidávat, čím více je ovoce zralé, tím je ho tam méně a marmelády želírují méně. Ještě k tomu Pektogelu, pokud umíte číst, je vždy na sáčku daného výrobce uvedeno na kolik kg ovoce je určen.

    Odpovědět

  • PedroSanchez PedroSanchez(autor receptu)

    cathleen: jeden sáček, opraveno. Děkuji.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Možná jsem se přehlédla, možná to někdo opravil. Ale ať tak, či onak - pokud se mirabelky vypeckují a pokrájí (nebo umelou), žádná voda tam už není zapotřebí, jen se tím hodně prodlužuje doba vaření (a tím i náklady na spotřebu elekřiny). Bez přidání vody není potřeba ani přidávání pektinového přípravku, mirabelky želírují dostatečně. Ale to ty, jak tě znám, víš také! ;-):-8:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: ja vidim 2 dl vody. Mozno uz po uprave. :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    cathleen: Souhlasím s tebou, není uvedená ani značka (či výrobce) pektinového přípravku, ani množství. S tím by si žádná začínající kuchařka neporadila. A navíc vařit marmeládu a lít tam 2 litry vody? Tak jak jsem stará tak to jsem ještě neviděla. Přece když si doma vařím marmeládu, chci jí mít co nejlepší, chutnou a trvanlivou, aby se mi nekazila. To tento postup nezaručuje. :-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Jako jedna ze surovin je uvedeno 1 pektinu. Co si pod tím představit, čeho jeden, jedna...?

    Odpovědět