Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně je plod jednoleté popínavé rostliny z čeledi tykvovitých. Ačkoliv jde o zeleninu, řadí se z botanického hlediska mezi ovoce. K nejpoužívanějším druhům patří hokaido, cuketa, dýně máslová, muškátová a špagetová.

Dýně jsou univerzální potravinou, kterou využijeme při vaření, pečení i smažení, do omáček, polévek, těst, krémů a sladkých i slaných nádivek. Moučníkům dodá nasládlou chuť, vláčnost a některé druhy dýní také nádhernou oranžovou barvu.

Co sladkého upéct z dýně

Používáme nahrubo a najemno nastrouhanou dýni, někdy i dýňový kompot.

  • Třené a lité těsto s dýní má krásnou barvu a jemnou, vláčnou konzistenci. Využijeme toho při přípravě dortových korpusů, řezů, muffinů a cupcaků, bábovek, vaflí i kořeněných perníků.
  • Do těsta na koláče, koláčky, záviny a štrúdly použijeme strouhanou dýni, která mu dodá sladkost a pružnost. Po upečení sice chuť dýně zmizí, ale nadýchané jemné těsto oranžové barvy její přítomnost vždy prozradí.

Kam ještě použít dýni

Protože dýně je univerzální zelenina, má široké možnosti použití:

  • Dýňový krém připravíme pokrájením dýně na kousky, podušením a rozmixováním na pyré, které přidáme do smetanového krému a vyšleháme spolu s cukrem. 
  • Podušenou nakrájenou nebo nastrouhanou dýni přidáme do nádivky závinů a koláčků nebo do smetanové směsi na nepečené dorty a cheesecaky
  • Dýni pokrájenou na kostky naložíme na 48 hodin s cukrem a kyselinou citrónovou, pak ji uvaříme a kostky dýně usušíme jako bonbóny.

Zavařená a jinak zpracovaná dýně 

Při větší úrodě dýní je můžeme uchovat na zimu.

  • Dýňový kompot připravovaly už naše babičky a přidávaly k němu ananasové aroma. Využijeme ho do krémů a na ozdobu pohárů.
  • Dýňovou marmeládu můžeme přidat do nádivek koláčků a šátečků, naplnit jí sladký koláč, potřít lívance a palačinky nebo ochutit kaše.
  • Kandovaná dýně se hodí jako báječné mlsání na výlety i k televizi. Nasekanou ji přidáme do bábovek, marokánek a vánočních kuliček.

Víte, jak připravit dýňový kompot s ananasovým aroma, který dělávaly babičky? Vychlazený je pochoutkou i do šlehačkových pohárů, rozmixovaný do zmrzlin a nanuků, nebo do dětských přesnídávek. Pro inspiraci se podívejte na naše video:

Sladké drobečky

Dortový korpus s marcipánovým potahem může mít tvar dýně, což udělá radost hlavně podzimním oslavencům. Sušenky a perníčky s dýňovým pyré budou také chutnat lépe, když jim dáme konkrétní podobu díky vykrajovátku ve tvaru dýně.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli