Dýňové moučníky nepatří jen k podzimu. Vychutnávejte si sladkou dýni po celý rok
Dýně je plod jednoleté popínavé rostliny z čeledi tykvovitých. Ačkoliv jde o zeleninu, řadí se z botanického hlediska mezi ovoce. K nejpoužívanějším druhům patří hokaido, cuketa, dýně máslová, muškátová a špagetová.
Dýně jsou univerzální potravinou, kterou využijeme při vaření, pečení i smažení, do omáček, polévek, těst, krémů a sladkých i slaných nádivek. Moučníkům dodá nasládlou chuť, vláčnost a některé druhy dýní také nádhernou oranžovou barvu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co sladkého upéct z dýně
Používáme nahrubo a najemno nastrouhanou dýni, někdy i dýňový kompot.
- Třené a lité těsto s dýní má krásnou barvu a jemnou, vláčnou konzistenci. Využijeme toho při přípravě dortových korpusů, řezů, muffinů a cupcaků, bábovek, vaflí i kořeněných perníků.
- Do těsta na koláče, koláčky, záviny a štrúdly použijeme strouhanou dýni, která mu dodá sladkost a pružnost. Po upečení sice chuť dýně zmizí, ale nadýchané jemné těsto oranžové barvy její přítomnost vždy prozradí.
Kam ještě použít dýni
Protože dýně je univerzální zelenina, má široké možnosti použití:
- Dýňový krém připravíme pokrájením dýně na kousky, podušením a rozmixováním na pyré, které přidáme do smetanového krému a vyšleháme spolu s cukrem.
- Podušenou nakrájenou nebo nastrouhanou dýni přidáme do nádivky závinů a koláčků nebo do smetanové směsi na nepečené dorty a cheesecaky.
- Dýni pokrájenou na kostky naložíme na 48 hodin s cukrem a kyselinou citrónovou, pak ji uvaříme a kostky dýně usušíme jako bonbóny.
Zavařená a jinak zpracovaná dýně
Při větší úrodě dýní je můžeme uchovat na zimu.
- Dýňový kompot připravovaly už naše babičky a přidávaly k němu ananasové aroma. Využijeme ho do krémů a na ozdobu pohárů.
- Dýňovou marmeládu můžeme přidat do nádivek koláčků a šátečků, naplnit jí sladký koláč, potřít lívance a palačinky nebo ochutit kaše.
- Kandovaná dýně se hodí jako báječné mlsání na výlety i k televizi. Nasekanou ji přidáme do bábovek, marokánek a vánočních kuliček.
Víte, jak připravit dýňový kompot s ananasovým aroma, který dělávaly babičky? Vychlazený je pochoutkou i do šlehačkových pohárů, rozmixovaný do zmrzlin a nanuků, nebo do dětských přesnídávek. Pro inspiraci se podívejte na naše video:
Sladké drobečky
Dortový korpus s marcipánovým potahem může mít tvar dýně, což udělá radost hlavně podzimním oslavencům. Sušenky a perníčky s dýňovým pyré budou také chutnat lépe, když jim dáme konkrétní podobu díky vykrajovátku ve tvaru dýně.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře