Jednoduché mrkvové cukroví podle videoreceptu: Do těsta nepotřebujete žádný cukr
Mrkvové cukroví je populární a oblíbené i mezi dětmi. Možná vás příliš nenadchne na první pohled, ale postup je snadný a chuť výborná, jen je potřeba několik dnů na rozležení. Mrkev dodá cukroví krásnou barvu, navíc ho můžete připravit zcela bez cukru.
Mrkev se postará o vláčnost a přirozenou sladkost moučníků i drobného pečiva. Výborně se hodí i do cukroví. Zvýší výživnou hodnotu a také vylepší barvu. Pokud si ale přejete zbarvení ještě zvýraznit, přidejte trošku kurkumy a vaše cukroví bude krásně zlatavé, aniž by tím nějak utrpěla jeho chuť. Mrkev je snadno dostupná a levná. Nastrouhaná je během chvilky, tak proč ji nezkusit dát třeba do tohoto báječného cukroví?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat mrkvové cukroví
Na základní dávku těsta na mrkvové cukroví z úvodního videa budete potřebovat 200 g polohrubé mouky, 125 g másla, 100 g jemně nastrouhané mrkve, 1/3 sáčku kypřicího prášku do pečiva a strouhanou kůru z 1 citronu. Na obalení si připravte moučkový cukr s vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
- Z uvedených surovin vypracujte tužší těsto a vyválejte ho na tenký plát.
- Tip 1: Cukroví je velmi chutné a přitom jednoduché, můžete ho udělat rovnou z trojnásobné dávky, tj. z celého prášku do pečiva.
- Z plátu vykrajujte libovolné tvary a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo teflonovou fólií. Vykrajovátka můžete namáčet do mouky, aby se na ně těsto nelepilo. Děti tuto dobrotu určitě ocení a mohou pomoci s vykrajováním.
- Plech s vykrájenými tvary dejte do předem vyhřáté trouby. Cukroví pečte při teplotě 180 °C pěkně dozlatova. Počítejte s časem cca 10 minut, ale řiďte se podle zkušeností s vlastní troubou.
- Ihned po vytažení z trouby cukroví obalujte v moučkovém cukru, do kterého jste přimíchali trochu vanilkového nebo skořicového cukru.
- Tip 2: Pokud se cukru vyhýbáte, nechte cukroví jen neobalené, přirozenou sladkost mu dodává mrkev.
Cukroví potřebuje několik dnů na rozležení, ale pak je chuťově velmi příjemné. Můžete ho občas upéct, ani nemusíte čekat na Vánoce. Když část mouky nahradíte celozrnnou, cukroví sice trochu změní strukturu, ale bude ještě výživnější.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře