Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libová šunka je skutečná pochoutka. Ještě lépe chutná, když si ji připravíte sami a můžete s ní třeba pohostit návštěvu nebo ji věnovat jako jedlý dárek. Připravit ji můžete velmi snadno a ani k tomu nepotřebujete šunkovar.

Domácí šunkovar je šikovný pomocník, ale je to další přístroj v kuchyni, který zabírá místo. Dobrá zpráva je, že šunku lze připravit i bez něj, a to poměrně jednoduše. Stačí jen sehnat tlačenkový rukáv nebo sáček na salám.

Jak na šunku bez šunkovaru

Připravte si požadované množství masa a kuchyňský teploměr.

  1. Tlačenkový rukáv svažte na jedné straně provázkem a poté ho naplňte masem.
  2. Po naplnění rukáv pevně svažte i na druhé straně.
  3. Naplněný rukáv či sáček nechte odležet 24 hodin v lednici.
  4. Po vyjmutí z lednice dejte rukáv do vodní lázně a zahřívejte na 75 °C.
  5. Teplotu 75–80 °C udržujte přibližně 2 hodiny.
  6. Po dovaření rukáv přendejte do ledové vody, aby se šunka šokově zchladila.
  7. Poté rukáv přemístěte do lednice a ponechte ho tam minimálně přes noc.
  8. Šunku podávejte nakrájenou na tenké plátky.

Domácí šunka bez přidaných látek je zdravější než kupovaná.

Komentáře (2)

Píšete v textu: Stačí jen sehnat tlačenkový rukáv nebo sáček na salám.
Ptám se: Kde se dá ten rukáv nebo sáček sehnat?
Děkuji za radu.

Tonja: Krásný den, tlačenkové rukávy (sáčky) seženete u ochotných řezníků i v domácích a kuchyňských potřebách - mimo jiné také v obchodním řetězci Orion. 🙂 V případě neúspěchu bych se spolehla na objednávku z nějakého e-shopu. Věřím, že seženete. Těšíme se na Vaši šunku - doufáme, že se pochlubíte. 😍