Šunku lze připravit i bez šunkovaru. Postupujte podle videonávodu
Libová šunka je skutečná pochoutka. Ještě lépe chutná, když si ji připravíte sami a můžete s ní třeba pohostit návštěvu nebo ji věnovat jako jedlý dárek. Připravit ji můžete velmi snadno a ani k tomu nepotřebujete šunkovar.
Domácí šunkovar je šikovný pomocník, ale je to další přístroj v kuchyni, který zabírá místo. Dobrá zpráva je, že šunku lze připravit i bez něj, a to poměrně jednoduše. Stačí jen sehnat tlačenkový rukáv nebo sáček na salám.
Jak na šunku bez šunkovaru
Připravte si požadované množství masa a kuchyňský teploměr.
- Tlačenkový rukáv svažte na jedné straně provázkem a poté ho naplňte masem.
- Po naplnění rukáv pevně svažte i na druhé straně.
- Naplněný rukáv či sáček nechte odležet 24 hodin v lednici.
- Po vyjmutí z lednice dejte rukáv do vodní lázně a zahřívejte na 75 °C.
- Teplotu 75–80 °C udržujte přibližně 2 hodiny.
- Po dovaření rukáv přendejte do ledové vody, aby se šunka šokově zchladila.
- Poté rukáv přemístěte do lednice a ponechte ho tam minimálně přes noc.
- Šunku podávejte nakrájenou na tenké plátky.
Domácí šunka bez přidaných látek je zdravější než kupovaná.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)
Ptám se: Kde se dá ten rukáv nebo sáček sehnat?
Děkuji za radu.