

Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií
Suroviny
- 700 g vykostěných kuřecích stehen
- 500 g krůtího ořezu
- 100 ml vody
- 15 g soli
- 5 g rychlosoli Praganda
- 5 g moučkového cukru
- 1 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- ½ velké kapie
- mikrotenový sáček
- šunkovar
Postup přípravy receptu
Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit obě soli a cukr. Maso opláchneme a v čisté utěrce osušíme. Kuřecí maso umeleme na masovém mlýnku. Krůtí maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 cm).
Všechno maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně prohněteme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou.
Doba hnětení postačí 10 minut.Poté přidáme kuličky naloženého pepře, promícháme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Po uplynutí této doby do masové směsi přidáme drobně nakrájenou kapii a směs promícháme.Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu.
Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru.
Do hrnce dáme teploměr a nejlépe pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.Vaříme 2 hodiny při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.
Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby šunka uležela a dala se dobře krájet.
Poznámka od kuchařky
V návodu, který byl přiložený u šunkovaru píší,že se musí maso hníst nejméně 30 minut a poté naplněné a uzavřené v šunkovaru nechat v lednici uležet 1-2 dny.
Vyzkoušeli jsme podle návodu a pak i podle sebe. Není to na chuti šunky poznat. Takže hněteme i z jiných druhů masa pouze 10 minut a maso necháváme v míse v lednici odpočinout 24 hodin. Teprve pak napěchujeme do šunkovaru a vaříme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií
-
clupmi: Kupuji v drogerii Teta a stojí kolem dvacky :) , i v Rossmanovi měli
-
Martin32:
-
-
clupmi-Mirku,měli jsme zdroj u našeho domácího řezníka
Ale už to hrotilo se"sockou"zadala" jsem si Google a ve Zlíně vyšla drogerie Teta.Máme odběr tam
Díky za zájem
-
Super!
Přidal jsem do oblíbených a zase po spoustě let vyzkoušíme (pokud najdu šunkovar
. Jen zatím nevím, kde se dá koupit Praganda?
-
Milan P.: Také zdravím,komentář mě potěšil
děkuji i za palec,vidím,že jste na to už přišel
-
Zdravím.
Zatí jsem vyráběl pouze vepřovou.Dlouho se připravuji na kuřecí. Má i krásnou barvu. Až mi dojde vepřová, ihned vyrábím kuřecí.Děkuji. Ještě stále jsem nepřišel na to, jak se dává palec vzhůru. Milan P. . -
Ivace64: Marie Svarcova: Děkuji
-
Anna Kocikova: krásná práce Aničko
-
-
Ivace64: Ivi děkuji
-
Povedená šunka, nádhera
-
Všem moc děkuji
Každá pochvala potěší
tady ji spíš ale sklízí manžel,který maso nakrájel,umlel,promíchal a natlačil do šunkovaru
Můj byl pouze nápad,výběr surovin a hlídání teploty
hospodyne: Tvůj terminus technikus mě rozesmálPragandy dávám pouze 1 zarovnanou kávovou lžičku(cca 5g).Při první doma dělané šunce jsem Pragandu nedala a barva hotové šunky byla opravdu"mrtvolná"...ani jsem ji nefotila
-
Tak to je teda paráda
-
Vypadá úžasně