Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záviny se připravují z velkého množství těst a stejně tak i z mnoha druhů náplní. Jablečná náplň patří především v sezóně, tedy na podzim, k těm nejrozšířenějším. Prozradíme vám, jak ji ochutit i jak zajistit, aby nevytekla.

Ať už se rozhodnete pro závin z těsta listového, jogurtového nebo například taženého, vždy si pochutnáte. Pokud tedy připravíte chuťově dobrou náplň, která ze závinu nevyteče, ale zůstane uvnitř krásně šťavnatá. Poradíme vám, jak na to.

Jak na nejlepší jablečnou náplň do závinů

Díky následujícím tipům budete vědět, jak snadno docílit té nejchutnější a nejšťavnatější jablečné náplně do závinů. Ponořte se s námi do tajů její přípravy.

  1. Výběr vhodných jablek je základním stavebním kamenem náplně. Vsaďte na kyselejší odrůdy jablek, které nejsou moučné, krásně drží tvar a tím pádem se jen tak nerozvaří. Požadovanou sladkost můžete vždy dohnat sladidly.
  2. Jak nastrouhat nebo nakrájet jablka do náplně? Toť otázka. Jemně strouhaná jablka vytvoří jednolitou náplň, která má však tendence vytékat z těsta. Nahrubo nastrouhaná jablka vytvoří náplň dokonale bohatou a nadýchanou. Za nás je však nejvhodnější možností jablka nakrájet na malé kostičky, kdy naplno vynikne původní chuť jablek a na řezu bude vidět jejich struktura v krásné mozaice.
  3. Dochucení náplně je pak kompletně ve vaší režii, kdy základem je cukr pro doslazení, štipka soli pro zvýraznění chuti a citronová šťáva pro zabránění hnědnutí jablek. Nemáte rádi skořici? Nevadí, využít můžete kardamom, vanilku, mletý zázvor nebo špetku muškátového oříšku.
  4. Křupavý bonus ocení každý gurmán, ať už velký, nebo malý. Vsadit můžete na nasekané vlašské nebo lískové ořechy, případně i mandle. Náplň lze také doplnit rozinkami naloženými v rumu, kandovaným zázvorem či sušenými brusinkami.

A jaká kombinace surovin na jablečnou náplň vítězí u vás? Za nás to jsou jablka nakrájená na kostičky se štipkou soli, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a rozinkami. Upečete si s námi jablkový závin z jogurtového těsta podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky