Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové omáčky jsou českým národním pokladem. Jsme národ houbařů, proto od léta do podzimu nosíme z lesa košíky hub, které sušíme, zpracováváme, mrazíme a zavařujeme, aby nám nechyběly ani v zimě.

Houbová omáčka není jen "maso na houbách", ale tradiční pokrm, který má mnoho podob i mnoho chutí. Hlavní složkou omáčky jsou čerstvé lesní houby, voňavé žampióny nebo sušené houby, které umožňují vařit houbové recepty po celý rok.

1/16

    1 z 16

    Houbová omáčka a karlovarské koule

    Houbová omáčka a karlovarské koule

    Houbová omáčka má jedno velké plus - můžeme ji jíst i bez masa a přesto nám v ní nebude chybět. Neznamená to, že se maso k houbám nehodí. Použijeme hovězí nebo vepřové, dušené i pečené nebo zbytky masa po včerejším obědu. Rozhodující chuť mají houby a chutná příloha, například karlovarské nebo vídeňské knedlíky.

    2 z 16

    Buši houbová omáčka

    Buši houbová omáčka

    Tradiční houbovou omáčku uvaříme z čerstvých, sušených i mražených hub. Nejlepší je připravená na cibulovém základě s kostičkami slaniny, okořeněná pepřem, kmínem, houbovým kořením a nakonec zjemněná zakysanou smetanou. Nejvíce k ní chutná kynutý knedlík, ale nic nezkazíme ani rýží.

    3 z 16

    Uzené s netradiční houbovo-cuketovou omáčkou

    Uzené s netradiční houbovo-cuketovou omáčkou

    Pokud máte rádi halušky a přemýšlíte nad novými recepty, vyzkoušejte báječnou omáčku s uzeným masem, houbami a smetanou, do které přidáte na kostičky nakrájenou cuketu. Omáčku opatrně řeďte uzeným vývarem. Zkuste v něm uvařit i halušky, které na talíři přelijete omáčkou a nebudete litovat, že jste si s nimi dali práci.

    4 z 16

    Hovězí roláda s houbovou omáčkou

    Hovězí roláda s houbovou omáčkou

    Tmavou houbovou omáčku připravíme s masem i bez masa. Orestujeme cibuli do světle hnědé barvy a pro chuť přihodíme kostičky slaniny. Maso opečeme, přidáme houby a vše podlijeme vývarem. Pokud použijeme sušené houby, zalijeme základ i vodou, ve které se máčely. Omáčku zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě.

    5 z 16

    Těstoviny se smetanovo - houbovou omáčkou

    Těstoviny se smetanovo - houbovou omáčkou

    Spojení hub, smetany a sýra do husté, voňavé omáčky nadchne všechny milovníky těstovin. Orestované houby s nasekaným česnekem zalijeme směsí smetany a taveného sýra, opepříme a pomalu vaříme, dokud nemá omáčka hustou konzistenci. Pokud je řídká, zahustíme ji strouhaným parmezánem.

    6 z 16

    Krkovička v rajčatovo-houbové omáčce

    Krkovička v rajčatovo-houbové omáčce

    Houby se hodí k dochucení i takových omáček, které nejsou vyloženě houbové. Například sladkokyselá rajčatová omáčka je skvělá po přidání nejen čerstvých či namočených sušených hub, ale i žampionů, ty většinou chutnají i zapřisáhlým odpůrcům hub. Omáčku podáváme s těstovinami, knedlíky i noky.

    8 z 16

    Královské žampiony

    Královské žampiony

    Žampiony jsou dobrou volbou pro ty, komu nevadí chuť hub, ale odrazuje je jejich poněkud slizký povrch. Pokrájené houby orestujeme na cibulce, zaprášíme je moukou, opečeme, zalijeme smetanou a posypeme sýrem. Pokud přidáme kousek sýra Niva, bude chuť omáčky dokonalá. Podáváme s knedlíky, těstovinami a rýží.

    10 z 16

    Lišky na smetaně s domácím knedlíkem

    Lišky na smetaně s domácím knedlíkem

    Žlutooranžové lišky (kuřátka) mají specificky zemitou, mírně peprnou chuť a příjemnou vůni. V omáčce nejsou klouzavé, jako jiné houby, proto jsou velmi oblíbené. Lišky očistíme, pokrájíme na kousky a orestujeme na másle spolu s cibulí. Zalijeme je vývarem, podusíme a nakonec zjemníme smetanou s trochou mouky.

    11 z 16

    Houbová omáčka ze sušených hub a smetany

    Houbová omáčka ze sušených hub a smetany

    Sušené houby jsou v zimě a na jaře velkou pochoutkou nejen v bramborové polévce, ale i v omáčkách s masem nebo bez něj. Houby musíme namočit, ideálně na celou noc. Druhý den orestujeme cibulku a vlijeme na ni houby i s vodou, ve které se máčely. Povaříme je a zjemníme smetanou s moukou. Můžeme je podávat s kouskem masa.

    12 z 16

    Hříbková omáčka

    Hříbková omáčka

    Omáčka bez smetany ze sušených hub má intenzivní chuť i vůni. Houby namočíme a když zvláční, scedíme je (vodu nevyléváme). Na másle orestujeme cibuli a česnek, přidáme houby a dusíme je za stálého podlévání houbovou vodou. Během vaření omáčku dochutíme solí, pepřem, kmínem, bobkovým listem a tymiánem.

    14 z 16

    Smetanové ragú z pýchavky a sušených hub

    Smetanové ragú z pýchavky a sušených hub

    Najít pýchavku se mnoha lidem nepodaří za celý život. Kdo má štěstí a najde ji, připravuje z ní řízky, ale ona je velice chutná i v omáčce v kombinaci se sušenými houbami, které jí dodají vůni. Omáčku dobře ochutíme kořením, zjemníme smetanou s moukou a provaříme. Nejlepší přílohou je houskový knedlík.

    15 z 16

    Houbový " Stroganoff"

    Houbový " Stroganoff"

    V případě pokrmu Stroganoff z hub jde samozřejmě o nadsázku. Na cibuli orestujeme cibuli a houby, podlijeme vývarem a chvíli dusíme. Přidáme rajčatový protlak, kysanou smetanu, worcester, kyselou okurku, kapary a nasekaný kopr. Vydusíme přebytečnou vodu. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.

    16 z 16

    Mleté koule v houbové omáčce

    Mleté koule v houbové omáčce

    Kuličky z mletého masa pustí do omáčky tuk a spoustu voňavé šťávy. Opečeme je na tuku, vyjmeme a ve výpeku orestujeme cibuli a houby. Zalijeme je vývarem, přidáme k nim kuličky a dusíme je doměkka. Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme ji houbovým kořením a pak podáváme s těstovinami, rýží, s knedlíky nebo noky.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky