Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uchovat maso bez lednice? Postupujte podle rad našich babiček a nezkazí se vám
Zdroj: Pixabay, tomwieden

Někdy nás potkají nevyzpytatelné situace. Tou je i ta, kdy nemůžeme maso uložit klasicky do lednice, ale musíme si poradit bez ní. Naše babičky si vždy poradily, proto vám přinášíme jejich rady, jak maso uchovat i mimo lednici.

Pokazila se vám lednice nebo vás čeká pobyt v přírodě? Maso nemusíte ihned zpracovávat, byť je to nejjednodušší cesta. Lze jej několik dní uchovat i mimo lednici. Podívejte se na rady našich babiček, za jejichž života byly lednice přepychem.

Olej a sůl jako první pomoc

Obě ingredience jsou vždy po ruce. Maso nejprve prosolte a vložte jej do hrnce či pekáče. Sůl je skvělým konzervantem a prodlouží trvanlivost masa. Poté jej zalijte olejem. Stačí takové množství oleje, aby v něm bylo maso celé ponořené. Zakryjte poklicí či potravinářskou fólií. Maso můžete i klasicky naložit do marinády.

Zázračná cibule a její účinky

Maso můžete také proložit cibulí. Ta je známá pro svou schopnost zabraňovat množení bakterií a zároveň schopnost udržování přiměřené vlhkosti. Maso skladujte na co nejchladnějším místě, které máte k dispozici.

Octový zábal či naložení v mléku

Stačí vám jen čistá utěrka a ocet. Utěrku v octu namočte a řádně vyždímejte. Maso do ní pečlivě zabalte a poté jej uložte do uzavíratelné nádoby. Pokud máte dostatek mléka, je možné maso naložit do něj. Pozor, mléko se musí každý den vylít a nahradit čerstvým, navíc v něm musíte maso pravidelně otáčet.

Co si počít s masem v přírodě

V přírodě lze maso neprodyšně zabalené chladit například v říčce. Studánku k tomuto účelu nedoporučujeme, protože by mohlo dojít ke kontaminaci vody. I toto řešení je pouze na krátký časový úsek, přesto může být užitečné.

Pozor na mouchy

Důležité je zabránit mouchám v přístupu k masu. Při jejich kontaktu s ním do něj okamžitě začnou klást svá vajíčka a maso tím zcela znehodnotí. Bohužel, v takovém případě je nutno celou várku syrového masa vyhodit.

Všechny výše uvedené rady platí jen na nezbytně nutnou dobu. Navíc v každém případě je potřeba maso uchovávat na nechladnějším možném místě - v domě to bude ve sklepě či ve špajzu, venku ve stínu či ve vodě. V níže přiloženém videu najdete postup, jak snadno vykostit kuře, aby vám nezabíralo moc místa pro jeho uchování nejen mimo lednici.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie