Co obsahuje perníkové koření? Nutným základem je skořice, hřebíček a anýz
Perníky a perníčky jsou oblíbeným pečivem v celé Evropě a Severní Americe. Liší se ale podle zemí, někde převažuje odlišný druh koření než jinde. Naše perníčky jsou sladce voňavé a chutné právě díky medu a směsi koření.
Název perníku vznikl zkomolením slova peprník, protože mezi původní tehdy exotické druhy koření v tomto pečivu patřil pepř. Perník se také prodával v apatykách jako lék na zlepšení trávení, čemuž pomáhalo právě koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co obsahuje perníkové koření
Koření si můžeme namíchat i sami.
- Základní směs tvoří skořice, badyán, anýz a hřebíček.
- Přidává se podle zvyku nové koření, zázvor, koriandr, kardamom a muškátový oříšek.
- Méně časté, ale specifické druhy koření jsou černý pepř, fenykl, muškátový květ a citronová kůra.
- Na 1 kg mouky dávkujeme 5–8 g koření.
- Kořeníme jím i sušenky, nápoje, ovocné chlebíčky, perníky na plech nebo řezy.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře