Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníky a perníčky jsou oblíbeným pečivem v celé Evropě a Severní Americe. Liší se ale podle zemí, někde převažuje odlišný druh koření než jinde. Naše perníčky jsou sladce voňavé a chutné právě díky medu a směsi koření.

Název perníku vznikl zkomolením slova peprník, protože mezi původní tehdy exotické druhy koření v tomto pečivu patřil pepř. Perník se také prodával v apatykách jako lék na zlepšení trávení, čemuž pomáhalo právě koření.

Co obsahuje perníkové koření

Koření si můžeme namíchat i sami.

  • Základní směs tvoří skořice, badyán, anýz a hřebíček.
  • Přidává se podle zvyku nové koření, zázvor, koriandr, kardamom a muškátový oříšek.
  • Méně časté, ale specifické druhy koření jsou černý pepř, fenykl, muškátový květ a citronová kůra
  • Na 1 kg mouky dávkujeme 5–8 g koření.
  • Kořeníme jím i sušenky, nápoje, ovocné chlebíčky, perníky na plech nebo řezy.
Pokud hledáte recept na perníčky, které jsou hned měkké, můžete se inspirovat na našem webu, kde je takových receptů velké množství. Pro začátečníky máme videorecept na měkké perníčky hned k jídlu, podle kterého toto cukroví hravě zvládnou, a které se nemusí nechávat odležet.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky