

Vánoční perníčkový sirup do kávy
Suroviny Podle množství
- Sirup perníčkový:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
- perníkové koření
- Sirup z mixu koření:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
- 2 celé skořice
- pár kuliček pepře, nového koření a pár kousků hřebíčku
- 1/2 lžičky kardamomu
- na špičku lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 badyán
Postup přípravy receptu
Sirup perníčkový: Do rendlíku jsem nalila vodu a přisypala jsem cukr. Použila jsem třtinový, ale může být i bílý. Jakmile se cukr úplně rozpustil, přisypala jsem koření. Občas jsem sirup zamíchala. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 10 minut.
Sirup jsem odstavila a nechala vychladnout.
Po vychladnutí jsem ho přelila do čisté nádoby. Sirup z perníkového koření se hodně táhne, tak na to dejte pozor. Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.Sirup z mixu koření: S přípravou druhého sirupu je to stejné, jako u prvního. Do vody přisypu cukr a nechám rozpustit. Dále přisypu koření. Co nebylo sypké, jsem v hmoždíři lehce roztloukla. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 20 minut.
Sirup jsem odstavila, nechala vychladnout a přecedila přes síto. Poté jsem ho přelila do čisté sklenice.
Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.
Poznámka od kuchařky
Video recept: https://youtu.be/_5FpLONl5uQ
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční perníčkový sirup do kávy
-
To je ale hezký nápad
A hned mám inspiraci na nevšední vánoční dáreček