Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníkové koule nebo kuličky jsou velmi vděčné cukroví, které se vlastně ani nedá pokazit. Stačí jen vědět potřebné množství surovin, ale můžete i trochu experimentovat. Naučíme vás jednoduchý základní recept, ale můžete si vybrat i z dalších variant. V receptáři máme více oblíbených možností.

Základem jsou samozřejmě perníčky, a je už na vás, jestli použijete domácí, třeba nepovedené, nebo kupované, případně si můžete upéct plát přímo na toto cukroví. K perníčkům bude potřeba přimíchat další suroviny včetně másla, kakaa, ořechů, případně medu a sušeného ovoce. Postup je snadný a rychlý. Pomáhat mohou i děti, které nejspíš budou ujídat. Když kuličky navíc obalíte v čokoládě a dáte do papírových košíčků, budou ještě lákavější.

Jak udělat perníkové koule

Na 20 koulí si připravte 200 g domácích perníčků, 4 lžíce medu, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce piškotů, 50 g rozinek, 50 g ořechů, 80 g změklého másla, 2 lžíce kakaa, případně ještě trochu rumu. Na dokončení si připravte ještě 100 g čokolády na vaření, 1 plátek másla nebo 100% tuku. Ke zdobení využijete ještě ořechy, kokos nebo strouhanou čokoládu.

  1. Domácí perníčky (především ty nepovedené) rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Stejně tak rozmixujte i piškoty a ořechy. Dejte pozor, aby mezi ořechy nezůstal ani kousek skořápky. 
  2. Přidejte ještě ostatní suroviny na těsto a společně je vypracujte do hladké hmoty. 
  3. Z hmoty tvořte kuličky.
  4. Nad párou rozpusťte čokoládu na vaření s máslem nebo tukem.
  5. Každou kuličku napíchněte na vidličku a do rozpuštěné čokolády ji ponořte. 
  6. Tip: Povrch kuliček ještě můžete ozdobit tak, že je namočíte do strouhaných ořechů, do kokosu nebo do strouhané čokolády. Další možností je kuličky ozdobit nadrcenými sušenkami Lotus.
  7. Hotové kuličky nechte v chladu zatuhnout

Výše popsaný recept je podle receptu na "perníkové koule".

Báječné medovníkové kuličky

Podle následujícího videoreceptu můžete vytvořit báječné medovníkové koule. Postup je zase trochu jiný. Nejprve upečete pláty medového těsta. Po vychladnutí je rozmixujete nebo nastrouháte a doplníte karamelovým Salkem a máslem.

Přejeme, ať se cukroví krásně povede.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky