Piškotová roláda, která se vždy povede: Upečte jednoduchý a chutný moučník
Roláda je oblíbený cukrářský výrobek, který se skládá z plátu piškotového těsta a náplně. Tou bývá krém, šlehačka, marmeláda, čokoláda nebo ovoce. Roládu po zavinutí a dozdobení krájíme na úhledné plátky.
Roláda je jednoduchý a rychlý moučník, možná ale není úplně snadný pro každého. Při přípravě a pečení můžeme udělat mnoho chyb. Výsledkem je pak sražené, tuhé těsto, připálené okraje nebo suchý plát, který při rolování praská a rozpadá se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravit na pečení rolády
Příprava na pečení rolády může být úplně automatická:
- Všechny suroviny připravíme předem na stůl, aby měly stejnou teplotu.
- Připravíme dochucovadla - kakao, vanilku, citrónovou kůru, oříšky, kokos.
- Dbáme na důkladné vyšlehání žloutků s cukrem, ale sníh vmícháme stěrkou.
- Mouku prosejeme - tím se nakypří, provzdušní a zbaví potenciálních škůdců.
- Plech vyložíme pečicím papírem, který navíc potřeme máslem nebo olejem.
- Troubu zapneme na 180 °C, aby se vyhřála, než do ní vložíme plech s těstem.
Jak na roládu, která se vždy povede
Postupujeme podle ověřených a vyzkoušených receptů:
- Těsto nalijeme na plech a roztáhneme ho až do krajů, aby bylo stejně vysoké.
- Troubu neotevíráme - roládové těsto vyskočí, zvlní se a když slehne a zrůžoví, je hotovo.
- Plát necháme pár minut vydýchat - jinak spadne a může se i srazit.
- Na plech s roládou položíme tác s pečicím papírem a otočíme dnem vzhůru.
- Sejmeme pečicí papír - pokud to nejde, položíme na papír vlhkou utěrku.
- Plát smotáme se spodním pečicím papírem do rolády a necháme vychladnout.
Jednoduchý recept na roládu
Recept je tak jednoduchý, že už příště nebudeme potřebovat kuchařskou knihu:
- 5 žloutků a 5 bílků
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kypřicího prášku
Žloutky vyšleháme s cukrem do světloučké nadýchané pěny. Přidáme olej a snížíme otáčky na minimum. Postupně po lžicích přimícháme mouku s kypřicím práškem a dochucovadla. Nakonec vmícháme stěrkou ušlehaný bílkový sníh, abychom z těsta nevyhnali bublinky. Pokud použijeme kakao, nahradíme jím poměrnou část mouky.
Roládu rozbalíme, potřeme krémem nebo marmeládou, smotáme a ozdobíme zbytkem krému nebo ji poprášíme cukrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mnoho kuchařek postupuje při pečení rolády podle svých vlastních receptů - na jeden z nich se můžete podívat ve videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře