Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je oblíbený cukrářský výrobek, který se skládá z plátu piškotového těsta a náplně. Tou bývá krém, šlehačka, marmeláda, čokoláda nebo ovoce. Roládu po zavinutí a dozdobení krájíme na úhledné plátky.

Roláda je jednoduchý a rychlý moučník, možná ale není úplně snadný pro každého. Při přípravě a pečení můžeme udělat mnoho chyb. Výsledkem je pak sražené, tuhé těsto, připálené okraje nebo suchý plát, který při rolování praská a rozpadá se

Jak se připravit na pečení rolády

Příprava na pečení rolády může být úplně automatická:

  • Všechny suroviny připravíme předem na stůl, aby měly stejnou teplotu.
  • Připravíme dochucovadla - kakao, vanilku, citrónovou kůru, oříšky, kokos.
  • Dbáme na důkladné vyšlehání žloutků s cukrem, ale sníh vmícháme stěrkou.
  • Mouku prosejeme - tím se nakypří, provzdušní a zbaví potenciálních škůdců.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, který navíc potřeme máslem nebo olejem.
  • Troubu zapneme na 180 °C, aby se vyhřála, než do ní vložíme plech s těstem.

Jak na roládu, která se vždy povede

Postupujeme podle ověřených a vyzkoušených receptů:

  • Těsto nalijeme na plech a roztáhneme ho až do krajů, aby bylo stejně vysoké.
  • Troubu neotevíráme - roládové těsto vyskočí, zvlní se a když slehne a zrůžoví, je hotovo.
  • Plát necháme pár minut vydýchat - jinak spadne a může se i srazit.
  • Na plech s roládou položíme tác s pečicím papírem a otočíme dnem vzhůru.
  • Sejmeme pečicí papír - pokud to nejde, položíme na papír vlhkou utěrku.
  • Plát smotáme se spodním pečicím papírem do rolády a necháme vychladnout.

Jednoduchý recept na roládu

Recept je tak jednoduchý, že už příště nebudeme potřebovat kuchařskou knihu:

  • 5 žloutků a 5 bílků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku

Žloutky vyšleháme s cukrem do světloučké nadýchané pěny. Přidáme olej a snížíme otáčky na minimum. Postupně po lžicích přimícháme mouku s kypřicím práškem a dochucovadla. Nakonec vmícháme stěrkou ušlehaný bílkový sníh, abychom z těsta nevyhnali bublinky. Pokud použijeme kakao, nahradíme jím poměrnou část mouky.

Roládu rozbalíme, potřeme krémem nebo marmeládou, smotáme a ozdobíme zbytkem krému nebo ji poprášíme cukrem.

Mnoho kuchařek postupuje při pečení rolády podle svých vlastních receptů - na jeden z nich se můžete podívat ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky