Desatero na téma placky: Jednoduché a rychlé jídlo připravte z různých surovin
Placky jsou kulaté plátky těsta, které se obvykle smaží na pánvi, na plotně, na grilu nebo v troubě. Připravují se z mouky, vody a dalších ingrediencí, které určují, k čemu a jak je placka podávána a čím je naplněna.
Placky jsou jednoduchým pokrmem, do kterého se dají zužitkovat i zbytky. Na placky potřebujeme jen pár surovin a ruce, které z nich vypracují těsto. Rozválením nebo nalitím na pánev z nich vytvoříme kulaté plátky, které osmažíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Z čeho se dělají placky a placičky
- Z jaké mouky připravujeme placky
- Jaké placky jsou jen z mouky a vody
- Jakým způsobem se připravují placky
- Jak podávat sladké placky a placičky
- Jaké známe slané a přílohové placky
- Co jsou cizokrajné a exotické placky
- Jak se připravují bramborové placky
- Jak připravit bezlepkové placky
- Co udělat ze zbylými plackami
1
Z čeho se dělají placky a placičky
Základem placek je mouka, voda nebo mléko, vejce a sůl. Kypřidlem je droždí nebo kypřicí prášek, ale spousta receptů se bez kypřidel lehce obejde. Do mnoha druhů placek se používají syrové nebo vařené brambory, zelenina, sýr, šunka, škvarky, ale i tvaroh, jogurt a strouhané nebo rozmačkané ovoce.
2
Z jaké mouky připravujeme placky
Nadýchané placky připravíme z hrubé a polohrubé mouky, tenké z mouky hladké. Nadýchanosti je někdy nutné pomoci droždím nebo kypřicím práškem. Do placek můžeme přidat nejen strouhanku, krupici nebo celozrnnou mouku, ale i její náhražky - luštěninovou mouku nebo ovesné vločky.
3
Jaké placky jsou jen z mouky a vody
Jednoduché placky, pečené přímo na kamnech, se v minulosti připravovaly v každé chalupě. Placky nahrazovaly chleba k polévkám a omáčkám a po natření povidly nebo pomazánkou sloužily k zahnání hladu během celého dne. Takové placky se připravovaly v každé zemi - například v Indii placky naan a čapátí.
4
Jakým způsobem se připravují placky
Tvárné těsto rozválíme do placek, které smažíme. Také je můžeme vykrájet sklenicí. Měkké těsto rozválíme nebo zformujeme do kuliček, které prsty roztáhneme do tvaru placek. Řídké těsto klademe do horkého tuku a roztáhneme lžicí do stran. Tekuté těsto lijeme na pánev lžicí nebo sběračkou.
5
Jak podávat sladké placky a placičky
Typickými představiteli sladkých placek a placiček jsou lívance a palačinky, případně nadýchaná štěpánská omeleta. I když těsto na ně není příliš sladké, patří mezi moučníky - možná proto, že se potírají sladkou marmeládou, zdobí šlehačkou a ovocem a na talíři sypou moučkovým cukrem.
6
Jaké známe slané a přílohové placky
Nejoblíbenějšími plackami jsou bramboráky, bramborové placky z vařených brambor, chlebové placky z našich i cizích kuchyní, univerzální tortilly a mnoho dalších. Plníme je saláty, zeleninou, masem, uzeninami a sýrem nebo je používáme jako přílohu k polévkám či jako slané moučníky.
7
Co jsou cizokrajné a exotické placky
I v jiných zemích se připravuje nespočet druhů placek - některé jsou tradiční, jako například indický naan, mexická tortilla, arménský lavaš nebo slovenské lokše. Mnoho z nich nahrazuje chleba, který ke své přípravě potřebuje chlebovou pec. Placky jsou daleko jednodušší a rychlejší variantou.
8
Jak se připravují bramborové placky
Brambory jsou nejpoužívanější surovinou k přípravě placek. Do těsta nejčastěji strouháme brambory vařené ve slupce nebo zbylé brambory od oběda. Mnoho receptů obsahuje syrové brambory, strouhané najemno i nahrubo (klasické bramboráky). Využijeme i vodu se škrobem, která se z brambor uvolní.
9
Jak připravit bezlepkové placky
K zahuštění těsta na placky potřebujeme mouku - proto volíme takovou, která lepek neobsahuje. Koupíme hotovou bezlepkovou směs pro celiaky nebo použijeme mouku jáhlovou, pohankovou, cizrnovou nebo takovou, která se hodí i na sladké placky (kokosovou, rýžovou, kukuřičnou).
10
Co udělat ze zbylými plackami
Zbylé sladké placky potřeme marmeládou, smotáme, naskládáme do pekáčku a zapečeme se smetanou. Slané placičky pokrájíme místo celestýnských nudlí do polévky. Také je můžeme naplnit jako tortilly a zapéct v troubě nebo na grilu. Po ohřátí v mikrovlnné troubě je můžeme použít místo chleba k polévce.
Komentáře