Plněné chlebové placky

Bezmasá jídla Doba přípravy: 2 hodiny 14 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 2 hodiny 14 názorů

Suroviny

Těsto:
1 kg hladké mouky
0,5 l vlažné vody
1 lžíce sušeného droždí (lehce zarovnaná)
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
Cibulová náplň:
3 větší cibule
olivový olej (větší množství)
sůl
1 lžička mleté papriky sladké
1 lžička směsi koření "7 koření" (lze nahradit mletou směsi hřebíčkem, pepř, bílého pepř, nového koření, skořice, římského kmínu a špetka kari)
několik kapek citronu (na potlačení sladké chutě cibule)
Pizza:
rajský protlak
kečup
strouhaný sýr (kdo co má rád)
Sýrová náplň:
nastrouhaný balkánský sýr nebo podobný bílý sýr
olivový olej
Masová náplň:
mleté maso (já dávám pouze hovězí)
cibule
sojová omáčka
sůl
pepř
směs "7 koření"
piniové oříšky (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Ve 250 ml vlazne vody rozmichame drozdi, cukr a nechame chvilku odstat. Mouku prosijeme, pridame sul, oliv. olej, kvasek a zbytek vlazne vody. Zadelame tuzsi testo, ktere nelepi, dobre se s nim pracuje. Testo ze vsech stran i nadobu na kynuti rucne vymazeme trochou oleje, prikryjeme a nechame pul hodinky kynout.

  2. Mezitim si muzeme pripravit cibulovou napln. Cibuli nakrajime, pridame vetsi mnozstvi oliv. oleje a pomalu restujeme. Kdyz cibule zmekne (nesmi zhnednout), pridame koreni, citronovou stavu a sul. Vse promichame a odstavime.

  3. Z vykynuteho testa si utvorime male bochanky (z 1 kg mouky jich mam 16 ks). Ja osobne testo opatrne vyklopim na pracovni plochu, rukou uchopim cast testa a mezi palcem a ukazovackem vytlacim pozadovany kousek, ktery ukroutim, zarovnam na bochanek a polozim na platno. Takto udelam vsech 16 ks a prikryji druhym kusem platna. Necham 5 minut odpocivat.

  4. Pote si kazdy kousek rozvalime na placku asi 0,5 cm vysokou. Mouky na posypani pracovni desky neni treba, testo nelepi. Suchou panev (bez oleje) rozpalime a kazdou placku na ni z jedne strany kratce opeceme cca 1 minutu. Pred samotnym smazenim placku propichame vidlickou, aby se nenafoukla. Smazime propichanou stranou vzhuru. Placka by mela byt zespodu lehce naruzovela. Takto si pripravime vsechny placky, nechame je trochu vystydnout.

  5. Na kazdou placku dame napln dle chuti a rychle zapeceme pri vyssi teplote 200 - 220 stupnu (pouze vrchni ohrev). Lze pouzit i remosku, ktera ma topnou spiralu pouze na vrchni casti. Ja pouzivam remosku, kde zapekam placky jednu po druhe. Kdyz okraje trochu zhnednou je upeceno.

  6. Priprava masove naplne:
    Cibuli nakrajime (cibule davam stejne jako masa), pridame oliv.olej a nechame zesklovatet. Pridame mlete maso a 15 minut restujeme. Pote pridame sojovou omacku, sul, koreni, promichame a odstavime. Zvlast na trosce oleje oprazime piniove orisky, kdyz lehce zezlatnou, prisypeme je k masove smesi. Mnozstvi koreni a surovin zamerne neuvadim, je to dle chuti kazdeho.

  7. Priprava syrove naplne:
    Nastrouhanym balkanskym nebo podobnym syrem posypu chlebovou placku a zakapnu trochou oliv.oleje, aby nebyla prilis sucha.

  8. Priprava pizza naplne:
    Kazdou placku potru rajskym protlakem, posypu nastrouhanym syrem a dam zapect. Dale je mozne pridat olivy, kukurici, kousky tunaka v oliv. oleji, sunku atd.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem vlozila mezi bezmasa jidla, i kdyz je v postupu uvedena i varianta s masem.

Tento pokrm patri mezi oblibena arabska jidla. Je mozne podavat ho k snidani, obedu i veceri.

Komentáře k receptu Plněné chlebové placky

Tématické fráze: gruzinska chlebova placka plněné placky chlebove placky chlebove placky se syrem gruzinske chlebove placky placky plněné sýrem chlebova placka se sýrem gruzínské placky chlebová placka recept gruzinska placka arabske chlebove placky arabska chlebove placky recept plněné chkllebové placky chlebová placka v remosce placky plněné s nivou recept na chlebovou placku placky plněné cibulí recept čím naplnit chlebové placky recept s chlebovou plackou gruzínské masové placky