Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Med je produktem včel ve včelím společenství. Šťávy a nektar, které včely sbírají, se v úlu pomocí specifických látek přemění na med, z kterého se postupně odpařuje voda, aby pak zrál po určitou dobu v plástvích.

Med je starý jako lidstvo samo. Byl prvním sladidlem, kterého měl každý dostatek, protože včelí roje se běžně vyskytovaly v přírodě, hlavně v lesích. Kromě slazení a výroby prvních cukrovinek se med využíval v léčitelství a také k výrobě medoviny.

1/16

    1 z 16

    Medové perníčky od babičky

    Medové perníčky od babičky

    Perníčky a perníky patří neodmyslitelně k Vánocům, Velikonocům a k jedlým dárečkům po celý rok. Perníkové těsto se zadělává nejen s cukrem, ale také s medem, který mu dodá tu správnou vláčnost, sladkost a pronikavou vůni, která se pak po několik dní line naším domovem a vytváří příjemnou atmosféru.

    2 z 16

    Zelí s medem

    Zelí s medem

    Dušené červené zelí by mělo mít sladce kyselkavou chuť. Toho dosáhneme použitím octa, cukru nebo také medu, který dá zelí jiný chuťový rozměr. Sladké červené zelí se hodí k pečenému drůbežímu a vepřovému masu, ke grilovaným steakům a žebírkům, k plněným knedlíkům a mnoha dalším pokrmům.

    3 z 16

    Medové dortíky

    Medové dortíky

    Medovník už podle názvu obsahuje med. Kromě slavného dortu nebo řezů můžeme připravit malé, vykrajované dortíky, které plníme karamelovým krémem a zdobíme drobenkou z upečeného těsta a ořechů úplně stejně jako velký medovník. Kolečka bez krému můžeme uschovat a naplnit až za pár dní.

    4 z 16

    Voňavé medové kuře

    Voňavé medové kuře

    Drůbeží maso má díky medu příjemně nasládlou chuť. Aby nebylo jen sladké, připravíme marinádu z medu, oleje a koření, kterým maso potřeme a necháme odpočívat. Při pečení pak kuře potíráme zbylou marinádou, která je sladká, slaná a kořeněná zároveň - prostě naprostá gastronomická bomba.

    5 z 16

    Medové velikonoční jidáše

    Medové velikonoční jidáše

    Pečení jidášů patří k velikonočním tradicím. Připravují se z jemného kynutého těsta, do kterého přidáme med. Po vykynutí stáčíme válečky těsta do tvaru šneků, upečeme je a ještě horké potíráme medem. Jidáše tak získají zlatavou barvu, lesklou kůrku a báječnou neodolatelnou vůni a chuť.

    6 z 16

    Salát z hovězího carpaccia na medu

    Salát z hovězího carpaccia na medu

    Carpaccio se připravuje z tenoučkých plátků kvalitního hovězího masa - například ze svíčkové. Do zálivky zamícháme olivový olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a med. Drahé maso můžeme nahradit tenkými plátky upečené červené řepy a doplnit je aromatickým kozím sýrem nebo jen obyčejnou Lučinou.

    7 z 16

    Medové máslo

    Medové máslo

    Medové máslo patří do kuchyně našich maminek a babiček, na snídaňový stůl s čerstvým chlebem, máslem a medem nebo marmeládou. Aby med nestékal z chleba na stůl, šlehaly ho babičky do másla a vytvořily tak sladkou pomazánku, kterou všechny děti zbožňovaly - hlavně s kakaem nebo s čajem.

    8 z 16

    Pečená vepřová žebírka na medu

    Pečená vepřová žebírka na medu

    Pečená nebo grilovaná vepřová či jehněčí žebírka jsou netrpělivě očekávaným pohoštěním na zahradních slavnostech. Medovou marinádou potřené maso musíme nechat odležet. Při grilování med karamelizuje a vytváří na mase neskutečně voňavou a chutnou lesklou krustu, které nikdo neodolá.

    9 z 16

    Jablečný koláč s medem a mandlemi

    Jablečný koláč s medem a mandlemi

    Ovoce a med k sobě patří - jsou to přírodní produkty, které chutnají v jakékoliv kombinaci. Med můžeme použít do těsta, do náplně, do drobenky nebo k potření. Zvláštní kapitolou jsou koláče crumble, kde je na dně formy ovoce, pokapané medem, zakryté vrstvou křupavé drobenky.

    10 z 16

    Grilovaná medová křídla

    Grilovaná medová křídla

    Kuřecí křidélka s medovou marinádou jsou oblíbená ve fastfoodech a v asijské kuchyni. Marinádu připravíme smícháním oleje s medem a grilovacím kořením nebo s česnekem a sójovou omáčkou. Marinovaná křídla pečeme či grilujeme - hlavně jich koupíme hodně, protože pochoutka mizí ze stolu rychlostí blesku.

    11 z 16

    Turecký med

    Turecký med

    Kdo by neznal pochoutku, zvanou turecký med? Jejím základem jsou dortové oplatky, plněné směsí horkého medu a bílkového sněhu, mnohdy smíchané s celými či sekanými ořechy. Směs zakryjeme další oplatkou a necháme ztuhnout. Cukroví krájíme na malé čtverečky, které můžeme částečně namočit do rozpuštěné čokolády.

    12 z 16

    Medové batáty s chilli

    Medové batáty s chilli

    Do medové marinády můžeme naložit nejen maso a ryby, ale také zeleninu, brambory nebo batáty. Marinádu ochutíme kořením, které jí dodá slanější, pálivější a výraznější chuť, a kdy nepoznáme, jestli je pokrm sladký nebo slaný. Zeleninu upečeme v troubě nebo na grilu, a zbylou marinádou ji ještě potíráme.

    13 z 16

    MEDOVNÍK vol.2

    MEDOVNÍK vol.2

    Medovník má mnoho podob - ale základní recept už podle názvu obsahuje med. Díky medu je těsto tvárné a vydrží nenaplněné i několik dní, než moučník podle potřeby dokončíme. Povrch potřeme karamelovým krémem a posypeme drobenkou ze zbylého těsta a ořechů. Medová chuť a vůně nás naprosto dostane.

    14 z 16

    Cuketo-medový chlebíček

    Cuketo-medový chlebíček

    Do zdravé stravy nepatří bílý cukr, ale v omezeném množství můžeme použít právě med. Díky medu, celozrnné mouce, cuketě, ořechům a semínkům si můžeme dopřát sladký chléb, který v nás nevyvolá výčitky svědomí, ale naopak bude chutnat celé rodině, takže ho musíme před ní bránit. Nebo upéct chlebíčky dva.

    15 z 16

    Kapr v medové krustě

    Kapr v medové krustě

    Kromě sladkých moučníků, masa a zeleniny má med své místo i při přípravě ryb nebo mořských plodů. Med rozpustíme v másle, přidáme utřený česnek, sůl, koření podle chuti a nasekané zelené bylinky (petrželku, koriandr, kopr nebo medvědí čenek). Směsí potřeme kapra nebo jinou rybu a potíráme ji i během pečení.

    16 z 16

    Medový jahelník

    Medový jahelník

    Jáhly patří ke zdravé výživě, ale my si je můžeme dopřát ve formě sladkého nákypu. Uvařené vychladlé jáhly smícháme s medem, polovinu těsta naklademe do vymazaného a vysypaného pekáčku a na něj rozložíme kousky ovoce se skořicí. Přikryjeme druhou polovinou těsta, pokapeme máslem s medem a upečeme dočervena.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli