Pracny jako od babičky: Vyzkoušejte poctivý recept na voňavé vánoční cukroví
Pracny jsou tradičním vánočním cukrovím v mnoha rodinách. Jejich příprava není složitá, ale vyplatí se znát několik ověřených tipů - a mít po ruce spolehlivý recept. Ten vám spolu s užitečnými radami přinášíme v tomto článku.
Pracny, známé také jako medvědí tlapky, krásně voní po skořici a hřebíčku. Příprava těsta je jednoduchá, ovšem k dosažení typického tvaru budete potřebovat formičky, které je důležité správně připravit, aby šlo cukroví snadno vyklopit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pracny potřebují čas
Pracny patří mezi cukroví, které potřebuje čas na odležení, aby bylo měkké a rozplývalo se na jazyku. Pečeme je proto už během prvního adventního týdne. Je také dobré vědět, jak takové cukroví správně skladovat, aby bylo na očekávané svátky v té nejlepší kondici.
Jak upéct pracny
Projděte si s námi krátký postup. Také se vám mohou hodit i zkušenosti a postřehy těch, kteří recept už vyzkoušeli. Najdete je v komentářích pod receptem na pracny. Na jednu dávku těsta budete potřebovat 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 lžičku mleté skořice a 1 špetku hřebíčku (mletého nebo jemně drceného). Dále na obalení moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem (nebo podle vašich zvyklostí či preferencí).
- Všechny suroviny vložte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto.
- Hotové těsto nechte chvilku odležet v lednici. Pak ho po kouscích vtlačujte do formiček na pracny. Neplňte je až po okraj, protože při pečení výrazně nabydou.
- Pracny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut. Řiďte se vlastnostmi vaší trouby a občas zkontrolujte pohledem.
- Upečené pracny opatrně vyklopte, nechte mírně zchladnout a obalte je ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Nakonec je nechte alespoň tři týdny uležet, aby krásně změkly.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře