Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny jako od babičky: Vyzkoušejte poctivý recept na voňavé vánoční cukroví
Zdroj: Toprecepty

Pracny jsou tradičním vánočním cukrovím v mnoha rodinách. Jejich příprava není složitá, ale vyplatí se znát několik ověřených tipů - a mít po ruce spolehlivý recept. Ten vám spolu s užitečnými radami přinášíme v tomto článku.

Pracny, známé také jako medvědí tlapky, krásně voní po skořici a hřebíčku. Příprava těsta je jednoduchá, ovšem k dosažení typického tvaru budete potřebovat formičky, které je důležité správně připravit, aby šlo cukroví snadno vyklopit.

Pracny potřebují čas

Pracny patří mezi cukroví, které potřebuje čas na odležení, aby bylo měkké a rozplývalo se na jazyku. Pečeme je proto už během prvního adventního týdne. Je také dobré vědět, jak takové cukroví správně skladovat, aby bylo na očekávané svátky v té nejlepší kondici.

Jak upéct pracny

Projděte si s námi krátký postup. Také se vám mohou hodit i zkušenosti a postřehy těch, kteří recept už vyzkoušeli. Najdete je v komentářích pod receptem na pracny. Na jednu dávku těsta budete potřebovat 280 g másla, 350 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 lžičku mleté skořice a 1 špetku hřebíčku (mletého nebo jemně drceného). Dále na obalení moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem (nebo podle vašich zvyklostí či preferencí).

  1. Všechny suroviny vložte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto.
  2. Hotové těsto nechte chvilku odležet v lednici. Pak ho po kouscích vtlačujte do formiček na pracny. Neplňte je až po okraj, protože při pečení výrazně nabydou.
  3. Pracny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut. Řiďte se vlastnostmi vaší trouby a občas zkontrolujte pohledem.
  4. Upečené pracny opatrně vyklopte, nechte mírně zchladnout a obalte je ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  5. Nakonec je nechte alespoň tři týdny uležet, aby krásně změkly.
Kdyby vám tento recept nestačil, můžete se podívat na přehled dalších 20 receptů na pracny. Věříme, že si vyberete ten váš a o svátcích si na nich pochutnáte společně s celou rodinou. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky