Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat
Toprecepty.cz

Pracny, tlapky, medvědí tlapky - tak podobně tomuto voňavému cukroví říkáme. Jde obvykle o kakaové těsto s kořením, pečené v typických formičkách připomínajících tlapku. Ale hezké budou i v jiných formičkách s reliéfem. Při pečení pěkně provoní byt.

Pracny jsou cukroví pečené ve formičkách. Pokud si přejete o pracnách vědět víc, přečtěte si náš další článek.  Nyní přinášíme odpovědi na nejčastější otázky k tomuto oblíbenému cukroví.

1

Co jsou pracny

Pracny mají různé názvy jako pracky, pracičky, tlapky apod. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.

2

Jak se dělají pracny

Do pracen patří kromě mouky, vejce a cukru ještě obvykle ořechy. Do těsta se často přidává kakao. Typické jsou použitým voňavým kořením - směsí mleté skořice a hřebíčku. Vše smícháme podle receptu, necháme odležet a pak po částech vtlačujeme do formiček, v kterých kousky upečeme. Upečené vyklopíme, můžeme obalit v moučkovém cukru, nebo po vychladnutí pocukrujeme.

3

Jaké ořechy do pracen

Do pracen lze dát jakékoliv ořechy, dokonce i strouhaný kokos. Nejobvyklejší jsou ořechy vlašské nebo lískové.

Tip pro alergiky: opražte nasucho ovesné vločky a namelte je místo ořechů do těsta.

4

Jak plnit pracny

Uždíbneme kousek těsta, můžeme lehce obalit v mouce, a palcem ho mačkáme do formičky tak, abychom vyplnili i okraje, ale asi jen do 2/3 výšky formičky. Těsto při pečení ještě vyskočí. Uprostřed by měla zůstat sníženina, která se pečením vyrovná.  

5

Jak poznat, že jsou pracny hotové

Pracny pečeme při 170-180 °C. Musíme je hlídat, aby se tmavé těsto nepřipálilo. Pracny jsou pečené, když jdou lehce vyklopit z formiček a po rozlomení mají propečený i střed.

6

Jak dlouho vydrží pracny

Pracny, jako i jiné suché cukroví, vydrží v chladnu více než 2 týdny bez ztráty kvality. Pokud jim chcete prodloužit trvanlivost, můžete je zmrazit. V mrazáku mohou být asi půl roku. Rozmrazíme je v pokojové teplotě, budou pak jako čerstvé, možná i lepší.

7

Jak udělat pracny bez formiček

Bohužel bez formiček nelze pracny v tom smyslu vytvořit. Pracny se vyznačují obtisknutým reliéfem od formiček. V nouzi ale může pomoci vidlička obtisknutá do kuličky nebo hrudky syrového těsta. Tvar se tím trochu splácne a výsledek bude pracnu připomínat.

8

Jak a v čem obalovat pracny

Upečené, ale ještě teplé pracny obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Není to však nezbytné, záleží na rodinných zvyklostech. Pracny stačí jen pocukrovat. Nepocukrované pracny lze také dozdobit čokoládovou polevou.

9

Proč mi nejdou vyklopit pracny

Pokud nejdou pracny pořádně vyklopit, pravděpodobně došlo k chybě při zacházení s formičkami. Jak o formičky pečovat, si můžete přečíst v našem článku.

10

Co ještě udělat z těsta na pracny

Těsto na pracny lze také upéct ve formičkách na plněné ořechy nebo košíčky, a po upečení naplnit krémem, nebo košíčky ořechovou náplní.

Na Slovensku se pracnám přezdívá Medvědí tlapky (Medvedie labky). Jejich přípravu ukazuje náš videorecept.

 
Přejeme Vám, aby se vaše pracny nebo tlapky vždy dobře vyklopily a všem chutnaly. Krásné Vánoce!

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (5x)

Sdílejte s přáteli

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?

Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?

Hodnocení 84x

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného

Hodnocení 42x

Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů

Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů

Hodnocení 33x

Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné

Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné

Hodnocení 71x

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy

Hodnocení 14x

Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek

Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek

Hodnocení 76x

Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek

Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek

Hodnocení 127x

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější

Hodnocení 34x

Historie pizzy a jak si ji upéct doma

Historie pizzy a jak si ji upéct doma

Hodnocení 53x

Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití

Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití

Hodnocení 44x

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít

Hodnocení 6x

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina

Hodnocení 5x

Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit

Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit

Hodnocení 17x

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít

Hodnocení 19x

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma třešně. Jak je zpracovat a využít

Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma třešně. Jak je zpracovat a využít

Hodnocení 13x

Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla

Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla

Hodnocení 24x

Naše edice

Zvýhodněné balíčky

Koupit

Marie