Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto je královnou těst na cukroví. Obsahuje 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl moučkového cukru, ze kterých po přidání žloutků vznikne hladké a jemné těsto. Po odležení z něj vykrajujeme libovolné tvary.

Linecké těsto má být po zpracování jemné, hladké, tvárné a soudržné. Pokud tomu tak není a těsto se nám při vyvalování trhá, udělali jsme při jeho přípravě chybu. Nezbývá než ho zkusit znovu zpracovat - pokud to nejde, zaděláme na nové.

Proč se linecké těsto trhá

Trhání těsta má několik důvodů - zde je několik z nich:

  • Suroviny neměly stejnou teplotu, protože jsme je včas nedali na jedno místo.
  • Nekvalitní mouka neuvolní dostatek lepku - těsto pak není tvárné a drolí se.
  • Příliš mouky v těstě nebo jeho časté podsypávání způsobí, že je těsto vysušené.
  • Přilévání tekutiny do těsta dříve, než je zpracováno, znamená, že bude měkké.
  • Těsto nesmíme dlouho zpracovávat - stačí jen krátce nebo s pomocí robota.
  • Hotové těsto není dostatečně odležené, proto se lepek nestihl aktivovat.

Zkusme si připravit podle videoreceptu báječné linecké těsto 3-2-1, které se hodí na cukroví, koláče a řezy:

Komentáře

Další tipy a triky