Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pudinkové cukroví je léty ověřené a mnohokrát vyzkoušené. Po upečení je hned měkké, proto se nemusí připravovat dopředu. Obvykle se slepují vždy dva a dva kousky marmeládou, podobně jako u lineckého cukroví. Typické je také máčení v čokoládě.

Pudinkové cukroví patří mezi snadné druhy pečiva, které zvládnou i nezkušení. Na celý postup se můžete podívat v úvodním videoreceptu, který vás povede pěkně krok za krokem. Těsto si připravte den dopředu před plánovaným pečením. Bude se s ním pak ještě lépe pracovat.

Jak se dělá pudinkové cukroví

Na jednu dávku těsta na pudinkové cukroví z úvodního videa budete potřebovat 630 g hladké mouky, 420 g Hery, 210 g moučkového cukru, 3 žloutky a 3 vanilkové pudinkové prášky. Na slepení si připravte marmeládu, k namáčení pak ještě čokoládovou polevu.

  1. Mouku a cukr nejprve prosejte. Těsto se pak snáze umíchá a bude pěkně hladké, bez hrudek. 
  2. K mouce a cukru přidejte nakrájenou Heru (nebo změklé máslo), žloutky a vanilkové pudinkové prášky. Vypracujte těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte do druhého dne uležet v chladu, nejlépe v lednici. Odležení sice není nutné, ale druhý den se s těstem lépe pracuje.
  4. Těsto vyválejte na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujte z něj tvary podobně jako z lineckého těsta. Můžete také jen jednoduše nakrájet tyčinky nebo vytlačovat cukroví strojkem. Vyberte si, jaký postup vám bude vyhovovat nejlépe.
  5. Tip 1: Práce se strojkem je snadná. Jedná se vlastně o mlýnek na maso, který je doplněný dalším příslušenstvím, které umožňuje protlačovat těsto a tvořit z něj dlouhé pásy, ty je pak potřeba nakrájet na menší kousky.
  6. Kousky pak rovnejte na plech vyložený pečicím papírem a jakmile bude plný, vložte ho do předem vyhřáté trouby. Cukroví pečte při teplotě 160 °C po dobu asi 8 minut. Buďte opatrní, ať kousky neztmavnou až příliš.
  7. Po vychladnutí cukroví slepte marmeládou (např. rybízovou, protože je příjemně nakyslá) a po slepení ještě namáčejte do čokolády. Podívejte se, jak připravit báječnou čokoládovou polevu, která je krásně hladká.
  8. Tip 2: Výborné jsou i jednotlivé kousky cukroví namočené v čokoládě (bez promazávání marmeládou). V tom případě ale plát cukroví, ze kterého budete kousky vyvalovat, ponechte silnější.

Také rádi vzpomínáte na cukroví od babičky? Můžete nám napsat, které je vaše nejmilejší.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky