Pudinkové cukroví patří k pokladům našich babiček. S těstem se krásně pracuje
Pudinkové cukroví je léty ověřené a mnohokrát vyzkoušené. Po upečení je hned měkké, proto se nemusí připravovat dopředu. Obvykle se slepují vždy dva a dva kousky marmeládou, podobně jako u lineckého cukroví. Typické je také máčení v čokoládě.
Pudinkové cukroví patří mezi snadné druhy pečiva, které zvládnou i nezkušení. Na celý postup se můžete podívat v úvodním videoreceptu, který vás povede pěkně krok za krokem. Těsto si připravte den dopředu před plánovaným pečením. Bude se s ním pak ještě lépe pracovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá pudinkové cukroví
Na jednu dávku těsta na pudinkové cukroví z úvodního videa budete potřebovat 630 g hladké mouky, 420 g Hery, 210 g moučkového cukru, 3 žloutky a 3 vanilkové pudinkové prášky. Na slepení si připravte marmeládu, k namáčení pak ještě čokoládovou polevu.
- Mouku a cukr nejprve prosejte. Těsto se pak snáze umíchá a bude pěkně hladké, bez hrudek.
- K mouce a cukru přidejte nakrájenou Heru (nebo změklé máslo), žloutky a vanilkové pudinkové prášky. Vypracujte těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte do druhého dne uležet v chladu, nejlépe v lednici. Odležení sice není nutné, ale druhý den se s těstem lépe pracuje.
- Těsto vyválejte na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujte z něj tvary podobně jako z lineckého těsta. Můžete také jen jednoduše nakrájet tyčinky nebo vytlačovat cukroví strojkem. Vyberte si, jaký postup vám bude vyhovovat nejlépe.
- Tip 1: Práce se strojkem je snadná. Jedná se vlastně o mlýnek na maso, který je doplněný dalším příslušenstvím, které umožňuje protlačovat těsto a tvořit z něj dlouhé pásy, ty je pak potřeba nakrájet na menší kousky.
- Kousky pak rovnejte na plech vyložený pečicím papírem a jakmile bude plný, vložte ho do předem vyhřáté trouby. Cukroví pečte při teplotě 160 °C po dobu asi 8 minut. Buďte opatrní, ať kousky neztmavnou až příliš.
- Po vychladnutí cukroví slepte marmeládou (např. rybízovou, protože je příjemně nakyslá) a po slepení ještě namáčejte do čokolády. Podívejte se, jak připravit báječnou čokoládovou polevu, která je krásně hladká.
- Tip 2: Výborné jsou i jednotlivé kousky cukroví namočené v čokoládě (bez promazávání marmeládou). V tom případě ale plát cukroví, ze kterého budete kousky vyvalovat, ponechte silnější.
Také rádi vzpomínáte na cukroví od babičky? Můžete nám napsat, které je vaše nejmilejší.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře