Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžová voda svou vůní očarovala Kleopatru. Můžeme se s ní také cítit jako královny
Zdroj: Freepik, 4045 a Toprecepty, Iva Jechová

Růžová voda je vedlejší produkt při výrobě esenciálního oleje z damašských růží. Používá se nejen v kosmetice a parfumerii, ale i v gastronomii k ochucení nápojů, dezertů, sušenek nebo jemných asijských pokrmů.

K výrobě růžové vody se používají plně rozkvetlé damašské růže, které se sklízejí brzy ráno, a to ručně, aby se zajistila čerstvost květů. Pomocí parní destilace se pak vyrábí a posléze oddělí esenciální olej a jako vedlejší produkt zůstává růžová voda.

Jak používat růžovou vodu

Z rozkvetlých růží opatrně obereme okvětní lístky. Naskládáme je do sklenice a zalijeme vařící vodou tak, aby byly jen ponořené. Necháme je přes noc louhovat a poté slijeme do malých skleniček.

  • Růžová limonáda se připravuje z jemně perlivé vody ochucené růžovou vodou a pár kapkami citrónové šťávy. Nápoj osladíme trochou cukru.
  • Růžový sirup vyrobíme svařením 1 kg cukru ve 250 ml vody. Přidáme 5 čerstvých květů růží, necháme 2 dny louhovat a přecedíme přes plátýnko.
  • Růžovou marmeládu uvaříme z opraných okvětní lístků, které pokrájíme, zalijeme vodou, zasypeme cukrem s pektinem a dochutíme citrónovou šťávou. 

Růžová voda ve sladké kuchyni

Musíme mít na paměti, že růžová voda má jemnou květinovou vůni:

  • Sušenky a cookies s růžovou vodou jsou oblíbené hlavně mezi ženami.
  • Růžové mléko nebo jogurtový nápoj Lassi vycházejí z indické kuchyně.
  • Osvěžující nápoje mají díky růžové vodě jemně parfémovanou chuť a vůni.
  • Nepečené dorty s jemnou květinovou vůní rozjasní každou letní oslavu.
  • Pralinky a truffles s růžovou vodou jsou chutným a originálním dárkem.
  • Zmrzliny a tříště s růžovou vodou pocházejí z tradiční íránské kuchyně.

Sladké drobečky

Růžová voda má své místo v orientální a asijské kuchyni nejen při přípravě sladkostí, ale také k ochucení rýže, nudlí, omáček, marinád, masa a ryb spolu s méně výrazným kořením. Ve Francii má růžová voda stálé místo v kuchyni při přípravě makronek a jemných smetanových krémů. V létě použijeme růžovou vodu do rozprašovače jako účinný hydratační deodorant.

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli