Slaný závin z listového těsta: Jednoduchá příprava, skvělá chuť a mnoho variant náplní
Slaný závin z listového těsta je skvělé řešení jednoduchého, ale výtečného pohoštění pro návštěvu. Připravit ho můžete s nejrůznějšími náplněmi, podle toho, co máte zrovna v ledničce a co máte nejraději. Nejčastěji se používají sýry, uzeniny a zelenina nebo žampiony.
Listové těsto si můžete koupit mražené nebo chlazené, možná máte několik balíčků mraženého doma stále po ruce. Hodí se k využití naslano i nasladko. Když těsto necháte rozmrazit, tak samotné pečení už je záležitostí chvilky. Tentokrát vás podle videa naučíme jednoduchý slaný závin, který určitě bude mít u rodiny i hostů úspěch. Náplň si buď upravíte podle svých preferencí nebo se můžete držet osvědčené náplně z našeho receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat slaný závin
Listové těsto je skvělé řešení, když máme málo času a přitom chceme upéct něco dobrého. Po rozválení stačí těsto naplnit, stočit a upéct. To zvládnou i ti, kdo s pečením nemají žádné velké zkušenosti.
Na dva záviny podle úvodního videoreceptu budete potřebovat 500 g listového těsta, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, sušené oregano, 200 g šunky, 200 g tvrdého sýra (eidamu nebo goudy), 290 g sterilovaných žampionů a 1 vajíčko na potření.
- Listové těsto rozdělte na dva díly a každý díl vyválejte. Aby se těsto nelepilo, poprašte podložku lehce hladkou moukou.
- Kečup v malé misce smíchejte s prolisovaným česnekem a oreganem. Oba pláty touto směsí potřete.
- Dále na pláty rozložte šunku a na kostičky nakrájený nebo nastrouhaný sýr, přidejte také okapané sterilované žampiony.
- Tip: Do závinů můžete přidat nakrájenou cibuli, papriku, cukrovou kukuřici, cherry rajčata, bazalku a koření na pizzu.
- Záviny opatrně stočte a položte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C a upečte záviny dozlatova. Počítejte s časem přibližně 20–30 minut. Řiďte se podle zkušeností s vlastní troubou a záviny dobře propečte.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře