Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jeden má vždycky tak nějak větší radost, když si něco připraví doma sám a nemusí za to utrácet mnohdy přemrštěnou sumu. Mezi velmi snadné výrobky, které zvládne každý, patří datlová pasta. Toto přírodní sladidlo využijete nejen o Vánocích.

Domácí datlová pasta je přírodní sladidlo, které oceníte při dietě, ale i kdykoli jindy. Jde jen o zvyk, ale pokud máte rádi datle, garantujeme, že si na její chuť zvyknete velmi rychle. Takový černý čaj oslazený datlovou pastou je zajímavé zpestření.

Pasta se hodí také na lepení cukroví nebo místo marmelády na čerstvé pečivo. Uzavřenou v hezké nádobce ji můžete použít jako jedlý dárek a potěšit tak vůní Vánoc i své blízké. 

Jak udělat datlovou pastu

K přípravě datlové pasty nepotřebujete nic jiného než datle a domácí elektrický mixér. Možná ještě trochu trpělivosti, protože datle je potřeba namočit a až potom je zpracovat.

  1. Datle jednu po druhé vypeckujte a dejte do mísy.
  2. Zalijte je vodou tak, aby byly celé ponořené, a nechte je ve vodě přes noc.
  3. Druhý den datle slijte. Vodu, ve které pobývaly, si ponechte v hrníčku – ještě ji budete potřebovat.
  4. Datle nasypte do mixéru a mixujte je, dokud nevznikne hladká pasta. Pokud je hmota moc hustá, po lžících dolévejte vodu z nálevu a pastu nařeďte.
  5. Hotovou pastu přemístěte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a dejte do lednice nebo do mrazáku. V lednici vydrží asi měsíc, mražená až půl roku.

Datle jsou velmi sladké, takže i pasta z nich dovede i v malém množství silně osladit… čaj či život. Jelikož obsahují až 70 % sacharidů, fungují jako rychlý zdroj energie. A to se nejen o Vánocích hodí.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky