Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 658 kJ /
1 352 kcal
Bílkoviny32,70 g
Tuky110,29 g
Vláknina35,79 g
Cholesterol 809 mg
Sodík 867 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy41,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka. Krok 2: Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky. Krok 3: Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce. Krok 4: Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím. Krok 5: Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru. Krok 6: Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.

Zveřejněno 25. 12. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Dobrý den, přidávám fotečku. Polévka je skvělá <3

U nás doma se vždy dělaly do kaldounu trubelky, tak se u nás tomu říkalo. Je to nudlové těsto s přidáním kousíčku másla. Vyváleno jako na fleky i se tak krájeli. Následně se ještě natáčeli pomocí struhadla a špejle do maličkých trubiček. Fleky nesmí uschnou aby šli točit na špejli. A pak se zavaří přímo do hotové polévky.

Pokazde, kdyz pecu kachnu, varim polivku podobne, bez jisky. A do polivky zavaruji knedlicky z kachnich jater.

jirholu: děkuji, prohlédla jsem - určitě dají dost práce.

jirholu: :-)) Děkuji za zastoupení ;-):yes:

zizala: :-O neznám kaldounky - popiš, příp.udělej a přidej foto s popisem, prosím, i kdyby sis je měla vymyslet. Ráda se přiučím.:-p

jurek: Jiná babička by se zase usmívala těm nudlím. Do kaldounu patří (když už) speciální těstoviny - kaldounky ;-)

Ja ano,ale iba trošku na špičku noža.

jurek: pani hajná varí kaldoun takto, vrátane majoránky do knedličiek...nevidím na tom nič zlého. Každému môže chutiť niečo iné.Mimochodom, majoránku tiež nedávam.

jurek: u nás kaldounová polévka neodmysliteně patří k vánočnímu menu už několik generací:-) a níkdy se do ní nedávaly nudle ani smetana, ale do knedlíčků nedáváme taky majoránku, jen muškátový květ. :-). Vaše babička by se možná usmívala, ale jinde se dělá tato polévka i jinak, než zrovna u Vás doma. ;-)

jurek:Já tedy nevím, ale do knedlíčků dávám majoránku vždycky. Dávala jí moje maminka , babička i tchýně a její sestra.

Pane kuchaři, zapoměl jste do polévky KALDOUN dát uvařené široké nudle, smetanu a do knedlíčků se nedává majoránka. Moje babička ze Šumavy by se při čtení Vašeho receptu velmi usmívala, přinejmenším. Zdravím. J.R.:-(;-(

Bezvadná polévka,já ještě přidávám domácí široké nudle


;-)

Tématické fráze:
polevka z kachny, droby z kachny, polévka z kačeny, polevka s kachny, kachna s droby, kruti kaldoun, polivka z kachny, polevka z kachny recept, kaldoun z kkachny, recept na polevku z kachny, recept na polévku kaldoun, sváteční menu recepty, kaldounky, co s droby z kachny, polévka kaldoun, co na sváteční oběd, recept polévka z kachny, kaldounova polevka, polevka-z-kachny, polévka kaldoun recept

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, nať celerová, droby kachní, maso kachní, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, máslo, mouka hladká, sůl, petrželka, vejce, smetana, strouhanka, ořech muškátový, majoránka, pepř, sůl

Přidat fotografie receptu