Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumajstr je postní jídlo z krup a fazolí, které se tradičně připravovalo v období půstu. Luštěniny byly surovinou pro přípravu mnoha pokrmů, protože byly levné, trvanlivé a lehce dostupné ve městech i na venkově.

Šumajstr, šulimajz, kočičí tanec nebo kočičí svatba - znáte vydatný postní pokrm z krup a fazolí, který se připravoval v období půstu před Vánocemi a Velikonocemi? Oblíbené a levné jídlo se však vařilo i mezi půsty, a to se slaninou i se škvarky.

Jak se připravuje šumajstr

Příprava začíná už večer před vařením:

  • Kroupy a fazole namočíme - každé zvlášť. Na druhu fazolí nezáleží. Druhý den vyměníme vodu a obě suroviny uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme.
  • Na sádle orestujeme 2 velké cibule, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše pěkně opečeme a kdo chce, přidá škvarky.
  • Ve větší míse smícháme 300 g uvařených krup, 200 g fazolí, několik stroužků utřeného česneku a čerstvě umletý pepř.
  • Směs smícháme s cibulí a zeleninou, osolíme a ochutíme v ruce rozemnutou majoránkou. Ještě jednou důkladně promícháme a můžeme podávat.

Šumajstr je podobný šouletu, který se připravuje z krup a hrachu, ale také z fazolí, čočky a cizrny a pro oba pokrmy se používá výraz kočičí svatba.

Komentáře

Další tipy a triky