Rýžový nákyp mého dětství
Rýžový nákyp patří mezi oblíbená dětská jídla, ale i dospělí občas rádi zavzpomínají na léta u babičky. Upečte si poctivý rýžový nákyp s čerstvým sezónním či kompotovaným ovocem a vraťte se na chvíli zpět do dětství.
Suroviny pro 1
1 forma nebo pekáček
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 194 kJ / 2 197 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,32 g |
| Tuky | 71,88 g |
| Vláknina | 3,80 g |
| Cholesterol | 939 mg |
| Sodík | 711 mg |
| Sůl | 1,69 g |
| Sacharidy | 311,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z rýže, mléka, špetky soli, poloviny cukru a lžičky másla uvaříme kaši. (Nikdy se mi nestalo, že by poměr mléka a rýže nesouhlasil.) Trvá to asi 30-40 minut. Vaříme pozvolna a občas mícháme.
Krok 2: Utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem. Následně vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků.
Krok 3: Do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy vlijeme polovinu rýžové směsi, poklademe ovocem a přikryjeme zbylou směsí.
Krok 4: Pokapeme máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pečeme nejprve odkryté, když začne nákyp tmavnout, přikryjeme jej alobalem a dopečeme.
Krok 5: Podáváme teplé, ale je chutný i studený.
Zveřejněno 13. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp mého dětství
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWOpG
Moje poznámka
Rýžový nákyp mého dětství
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWOpG
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 5 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 6 hodinami
Pečený krůtí krk
Přidáno před 6 hodinami
Plněný bramborový knedlík špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové v arašídové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 4 minutami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 12 minutami
Utopenci
magdalenka před 15 minutami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 18 minutami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 22 minutami
Masové kuličky v rajské omáčce
Ellisska před 34 minutami
Bramborový koláč "Co dům dá"
BinaSa před 38 minutami
Brynzová pomazánka s česnekem
magdalenka před 47 minutami
Porková polévka s krupičkou
magdalenka před 1 hodinou
Hrachová kaše
BinaSa před 1 hodinou
Suroviny:
rýže,
mléko,
máslo,
sůl,
vejce,
cukr,
ovoce,
máslo,
piškoty,
sirup
Komentáře (9)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak, s tím sladkým jsme to měly podobné. Já sice milovala pudink, krupicovou kaši, rejžák, ale bonbóny a čokolády jsem rozdávala. Takže Mikuláš k nám nosil jen ovoce.
S tou čepicí z bílků to může být fakt luxusní. Já to snad zkusím…
Jediný malý rozdíl byl v tom, že sníh se nedával do rýžové kaše, ale přidával se do něj cukr a vše se po zapečení natřelo na nákyp a ještě lehce zapeklo, takže vznikla sněhová čepice.
Krásná kulinářská vzpomínka z dětství.