Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Večeře za 20 Kč pro jednoho: Staročeský pokrm šumajstr z krup voní česnekem, sádlem a majoránkou a nasytí i velké jedlíky
Zdroj: Toprecepty, nofrona

Nejen česká kuchyně má své speciality. Šumajstr neboli šulimajz je jednoduché jídlo z obyčejných surovin, které se tradičně připravuje na Slovácku a Záhoří a je podobné šouletu.

Co je šumajstr

Šumajstr neboli šulimajz je jídlo podobné šouletu. O šouletu, což je variace na téma „hrách a kroupy“a připravuje se i v období půstu, jsme psali nedávno. Šulimajz je podobný. Skládá se z krup, škvarků a luštěnin, tentokrát fazolí.

Proč si dát kroupy

Kroupy dříve tvořily významnou součást české kuchyně. Dnes po nich občas sáhneme, ale stále ne tak často, jak by si zasloužily. Vařené kroupy se používají jako příloha nebo jako zavářka do polévek.

Co jsou vlastně kroupy? Jedná se o zpracovaná celá zrna různých obilovin (oves, pšenice, ječmen nebo pohanka). Tato potravina je plná látek důležitých pro organismus. Z minerálů je to vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, z vitamínů pak vitamíny skupiny B, vitamín E, nechybí ani vláknina, prospěšná pro trávení.

Kroupy můžeme využít jako přílohu, ale také jako součást hlavního jídla tak, jako v případě slováckého šumajstru.

Co je potřeba na šumajstr

Jihomoravský pokrm je také snadný, na jeho přípravu nepotřebujete příliš ingrediencí. Chutné jídlo obsahuje kromě základu v podobě krup, fazolí a škvarků také sůl a pepř. Kromě toho se často využívá osmažená cibulka a česnek.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit šumajstr

Na čtyři porce si připravte 300 g krup, 200 g různobarevných fazolí, 2 větší cibule, 200 g škvarků, 4 stroužky česneku, 2 lžíce vepřového sádla, majoránka, pepř a sůl. Jak na to? Fazole namočte přes noc do misky s vodou.  

Druhý den vodu slijte, do kastrolu nalijte novou vodu a uvařte je. Když budou měkké, tak luštěniny osolte. V druhém kastrolu uvařte v osolené vodě kroupy. Na pánvičku dejte sádlo a nechte rozehřát. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli přesuňte do rozpáleného tuku. Když zesklovatí, přidejte škvarky a prohřejte je.

Uvařené kroupy dejte do mísy, přidejte fazole, utřete česnek a dejte ho k luštěninám, nasypte cibuli se škvarky a vše dobře promíchejte. Podle potřeby opepřete a osolte. Můžete přidat i v dlani promnutou majoránku.

Náš tip: Celkové náklady na jídlo jsme podle aktuálních cen propočítali zhruba na 80 Kč. Pořádná porce pro jednoho tak vyjde na 20 Kč.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
https://cs.wikipedia.org
https://www.youtube.com
https://www.kaloricketabulky.cz

Náš tip: Připravte si podobné jídlo - šoulet  - podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více