Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová pomazánka z ranče

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

21. 3. 2016 02:35

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie10 435 kJ / 2 494 kcal
Bílkoviny48,00 g
Tuky190,00 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 160 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy139,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Několik malých poznámek:

a) Ořechy mají rozdílnou tučnost a u některých šarží například mandlí nevytvoříte potřebnou konzistenci. V takovém případě přidejte do hotového másla lžčku až dvě kvalitního řepkového oleje (je z dostupných olejů nejzdravější a má téměř neutrální chuť, nepoužívejte slunečnicový a v žádném případě olivový olej).

b) Mnoho receptů na domácí Nutellu nebo Nugetu vychází z kombinace kakaa, cukru a smetany. V domácích podmínkách ale skutečně hebkou, hladkou pomazánku neuděláte, protože k tomu je nutné tzv. konšování, tedy míchání za stálé teploty třecími vidlicemi po dobu 24-48 hodin. Hotová čokoláda tento problém bezezbytku řeší. Doporučit můžu i v testech oceněnou čokoládu, kterou aktuálně prodávají v Lídlu za 14,90 a to mléčnou i hořkou. My na ranči děláme pomazánku z kombinace obou, tedy 100 g mléčné a 100 g hořké. Tato čokoláda neobsahuje palmový olej a je použit jako emulgátor slunečnicový (nikoli sojový) lecitin. A lecitin je pro naše zdraví zásadní, snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje ukládání tuku tam, kde být nemá.

c) Kromě lískových ořechů (příchuť Nutelly) nebo arašídů (příchuť Nugety) se nám nejvíce osvědčila pomazánka z para ořechů (nejzdravější ořechy vůbec), z kešu a vlašských ořechů.

d) Pozor na arašídy - kupujte raději neloupané, ty hotové loupané jsou nejenže solené, ale obsahují i palmový olej. Lískové ořechy, mandle, kešu a vlašské ořechy před výrobou másla opražte. Jednak se zbavíte suchých nadbytečných slupek (lískové, para a vlašské, mandle) a především zničíte plísně a odstraníte žluklý povrchový tuk. Pražení je snadné - na pečící papír na plechu rozprostřeme ořechy a dáme do předehřáté trouby na 180°C. Pražíme 8 minut (lískové, para a mandle) nebo 6 minut (vlašské a kešu).

e) Pomazánku skladujte v temnu, světlo škodí víc než teplo. Ve spíži nám vydrží minimálně 2-4 měsíce, protože neobsahuje smetanu ani máslo. Nejmenší trvanlivost má pomazánka z vlašských ořechů, které začnou po cca 3 měsících trpknout.

f) Chcete-li pomazánku sladší, nepřislazujte cukrem, ale pouze mléčnou čokoládou. Pomazánka neobsahuje vodu (není zde použita smetana) a cukr se nerozpustí a to ani moučkový, pomazánka by získala krupičkovou konzistenci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

HonzaFromRanch HonzaFromRanch

19. 8. 2018 15:07

Nevím, zda se to zde smí, ale zkusím to :-8 Spoustu takových našich receptů i pro domácí výrobu pečiva a mléčných výrobků je v naší Rančerské kuchařce, které právě vychází: http://www.csfotoobchod.cz/cs/ostatni/219-ranchers...

sarkap sarkap

21. 3. 2016 13:21

Receptík vypadá moc dobře, určitě vyzkouším :o) bodík posílám

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí čokoládová pomazánka cokoladova pomazanka recept čokoládova pomazanka domácí čokoládová pomazánka recept jak vyrobit nugetu výroba nugátu pomazánka z nugety čokoládovo-ořechová pomazánka recept čokoládová pomazánka z vlašských orechu výroba cokolada nugety ranč pomazánka cokoladove pomazanky recepty vyroba čokoladova nugety recept na ořechovou nugetu burákové máslo recepty d test cokoladove pomazánky recept cokoladova natierka nutela bez palmoveho tuku recept rýchlá domácí čokoládová pomazánka cokoladova pomazanka bez orechu

Suroviny: čokoláda, ořechy, olej řepkový

TopRecepty.cz

Čokoládová pomazánka z ranče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kLMX