Houbová sezóna je báječné období roku, na které se těšíme. Houbaření je nejen dobrodružstvím a skvělou zábavou, ale také výbornou možností a způsobem, jak si obohatit jídelníček. Nejlepší jsou samozřejmě houby čerstvé, ale dají se také snadno zmrazit nebo nasušit do zásoby.
Lesních hub je více druhů, ale přece jen jsou hřibovité houby nejoblíbenější. Využijeme je na mnoho způsobů, můžeme je vařit, dusit, smažit, zapékat i grilovat. Připravujeme z nich rychlou smaženici s chlebem, ale obohatí i celou řadu dalších jídel. Pro inspiraci jsme připravili malý výběr těch nejžádanějších receptů.
Očištěné lesní houby poduste na másle s drceným kmínem a chilli kořením, nechte je vychladnout a poté je použijte jako náplň do rozkrojeného sýra Hermelín. Sýr opět spojte, obalte v trojobalu a usmažte, podávejte s bramborovou kaší.
Voňavé lesní houby se výborně hodí k šťavnatým roštěnkám. V sezóně použijete čerstvé houby, ale v zimě postačí sušené. K masu s omáčkou podávejte jednoduchou a přitom skvělou přílohu - pečené brambory, ochucené grilovacím kořením. Vhodnou přílohou je také rýže.
Bramboračky z lesních hřibovitých hub jsou báječnou dobrotou, v každé rodině se připravují trochu jinak, ale pokaždé chutnají skvěle. Jsou výtečné, v zimě krásně zahřejí, v létě příjemně zasytí. Do polévky patří kromě hub a brambor také dostatek zeleniny a oblíbené koření.
Houby se báječně hodí k zapékání, výborná je kombinace s bramborami i s těstovinami. Před smícháním s těstovinami houby poduste na cibulce, a to pěkně do změknutí. Těstoviny na pekáčku ještě zalijte rozšlehanými vejci a ozdobte petrželovou natí.
Nejenom polévkám, ale také oblíbeným gulášům dávají lesní houby tu správnou chuť. Tento bramborový guláš je plný hub a spousty zeleniny. Výborně chutná s krajícem chleba nebo jen tak. Toto vydatné jídlo zahřeje a zasytí, můžete ho připravit jednoduše i pro více strávníků.
Houby se výborně hodí na přípravu nejrůznějších omáček, výborná je jejich kombinace se smetanou. Omáčku můžete podávat k těstovinám, bramborám i knedlíkům. Příprava je snadná a pokud máte dostatek hub, levně a chutně nasytíte celou rodinu nebo i návštěvu.
Na jednoduché placičky se vám bude výborně hodit starší pečivo, na ochucení použijte česnek a majoránku, přidejte také vajíčka. Placičky chutnají teplé i studené, se zeleninovým salátem nebo jen tak. Houby lze přidávat do celé řady nejrůznějších placiček a karbanátků, pokaždé se postarají o skvělou chuť a vůni.
Do repertoáru všech zkušených houbařů patří i recept na hovězí plátky na houbách. Tato klasická dobrota příjemně voní i chutná, dá se připravovat i z hub sušených nebo mražených. Na ochucení použijte mletý pepř a kmín. Chuť ještě zvýrazní houbové koření. Pokrm báječně chutná s rýží.
Komentáře