Ředkev patří mezi kořenovou zeleninu, stejně jako chuťově podobné ředkvičky, mrkev, červená řepa nebo kořenová petržel. Pod název ředkev se řadí různé odrůdy této zeleniny, které mají podobné uplatnění. Používáme je především zasyrova do salátů a pomazánek, ale vhodná je i tepelná úprava.
Ředkev si můžeme koupit nebo vypěstovat na zahradě, potřebuje dostatečnou zálivku a také včasné protrhání. Jinak je pěstování podobné jako u ředkviček. Bílá ředkev má jemnou chuť, černá ředkev je naopak ostřejší a často se používá při nachlazení, ceněná je pro obsah prospěšných látek. Celkově nám ředkve připomínají ředkvičky a přestože jsou sice na pohled méně atraktivní, svou chutí jim mohou směle konkurovat.
Bílá ředkev se vyznačuje velmi příjemnou chutí, dokonce je méně štiplavá než červená ředkvička. Ochutnejte výtečnou pomazánku, jejíž základ tvoří tvaroh a najemno nastrouhaná ředkev. Budete potřebovat také menší cibuli, petrželovou nať a kapii. Pomazánku báječně zjemní smetana a zvýrazní mletý pepř. Výtečně chutná s kváskovým chlebem.
Bílou ředkev můžete jednoduše oloupat a nakrájet na plátky, dá se jíst jen tak a chutná velmi dobře, chutí připomíná kedlubnu. Podle tohoto receptu oloupanou ředkev nastrouhejte a přidejte do našlehané smetany s hořčicí. Přidejte trochu nasekané petrželky, ta se k chuti ředkve skvěle hodí. Salát osolte těsně před servírováním a lehce ho opepřete.
Ředkev je vhodná i pro tepelnou úpravu, svou typickou chuť si zachovává i po upečení. Podle našeho receptu ji upečete s žampiony a cibulí. Pro výraznější chuť pokrmu přidejte uzeniny a také sýr. Po zapečení podávejte s opečenými bramborami nebo s bramborovou kaší.
Výraznější chutí se vyznačuje černá ředkev, kterou je také potřeba oloupat. Navzdory názvu se pod tmavou slupkou skrývá bílá barva. V tomto receptu se spojuje barevnost ředkve s výraznou barvou červené řepy. O tom, že jíme i očima, nám leccos prozradí úvodní fotka k receptu. Pěkné servírování salátu zaujme už na první pohled.
Bílá ředkev najde své uplatnění i v polévkách. Podle našeho receptu vyzkoušejte smetanovou polévku z bílé ředkve, při podávání ji můžete ještě vylepšit lístky červené řepy a zelené petrželky. Jedná se o krémovou polévku, proti ji po uvaření rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.
Pokud se s ředkví teprve seznamujete a máte obavy z výrazné chuti, vyzkoušejte pomazánku, ve které ředkev tvoří jen menší podíl. Budete potřebovat sýr Camembert a salám, vajíčka uvařená natvrdo, trochu tatarské omáčky a hořčice, na vyladění chuti ještě přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mletý pepř. Hotovou pomazánku ozdobte po namazání na pečivo čerstvými lístky petržele.
Výbornou chutí vás potěší krém z černé ředkve. Jablko a ředkev po očištění nastrouhejte, přidejte trochu citronové šťávy pro zachování svěžích barev, doplňte nastrouhaným křenem, osolte a smíchejte s menším množstvím majonézy. Krém má skutečně "grády" a hodí se k šunce, párku i pečenému masu. Vegetariáni pro něj určitě také najdou vhodné uplatnění.
Ředkev je velmi zdravá zelenina, nicméně je často opomíjená v záplavě daleko atraktivnější plodové zeleniny. Pro využití ředkve hovoří také její příznivá cena. Vybírejte si k nákupu svěží a čerstvě působící kusy, na takových si opravdu pochutnáte.
Komentáře