Nadýchaná domácí vánočka: Upečte ji podle našeho videonávodu a vždy se vám povede
Vánočka vždy patřila a patřit bude k tradičním českým Vánocům. Svým vzhledem a vůní dokáže navodit pravou sváteční atmosférou a nalákat ke stolu celou rodinu. Podle tohoto receptu se vám vánočka vždy povede.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat těsto na vánočku
Pokud budete postupovat podle našeho videonávodu, vánočka se určitě povede.
- Na dvě malé nebo jednu velkou vánočku podle úvodního videa budete potřebovat tyto suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 300 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 70 g čerstvého droždí, 2 lžíce oleje, 200 g másla, rum, 1–2 vanilkové cukry, 6 žloutků, 1 malou lžičku soli, 1 rozšlehaný žloutek na potření vánočky, nasekané mandle a rozinky.
- Nejprve namočte rozinky do rumu.
- Připravte kvásek - droždí rozdrobte do misky, přidejte 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce vlažného mléka. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek - bude to trvat zhruba 15–20 minut.
- Do mísy prosejte polohrubou mouku, moučkový cukr a přidejte vzešlý kvásek.
- V jiné nádobě rozšlehejte metličkou žloutky s mlékem a poté je vlijte do připraveného důlku v mouce.
- Přidejte olej, rozehřáté máslo (ne horké!), vanilkové cukry a nezapomeňte na sůl. Sceďte rozinky namočené v rumu a rum přidejte do těsta. Všechny suroviny promíchejte.
- Těsto přendejte na vál a dobře ho rukama propracujte.
- Hotové těsto nechte kynout pod utěrkou asi 3 hodiny na teplém místě.
- Během kynutí můžete těsto rukama převálet a poté ho nechat znovu kynout.
- Při posledním převálení přidejte nasekané mandle a rozinky. Těsto důkladně propracujte.
Jak uplést a upéct vánočku
Pokud máte doma formu na vánočku, těsto do ní jednoduše vložte. Jestliže formu nemáte, upleťte ji podle následujícího postupu.
- Předehřejte si troubu na 170 °C.
- Těsto rozdělte na 9 dílů a z každého dílu vyválejte stejně dlouhé válečky.
- Spodní část vánočky upleťte ze 4 dílů, přeneste na plech a uprostřed udělejte hranou ruky drážku.
- Prostřední část upleťte jako cop ze 3 dílů a položte ji na spodní část.
- Poslední část vánočky zamotejte ze 2 dílů a položte na prostřední část.
- Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem a posypte ji mandlemi.
- Vánočku pečte ve vyhřáté troubě nejprve na 170 °C 10 minut, potom troubu stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut.
- Upečenou vánočku nechte vychladnout. Poté ji můžete posypat moučkovým cukrem.
Tip: Pomocí špejle zjistíte, jestli je vánočka dostatečně upečená. Špejli zapíchněte doprostřed vánočky a vytáhněte. Pokud je špejle suchá, vánočka je hotová.
Udělat vánočku chce trochu odvahy, recept obsahuje hodně kroků, které je potřeba dodržet a je nezbytné být trpělivý. Nicméně stojí to za to, protože na domácí poctivé vánočce si skvěle pochutnáte a jinou už chtít nebudete.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře