Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka vždy patřila a patřit bude k tradičním českým Vánocům. Svým vzhledem a vůní dokáže navodit pravou sváteční atmosférou a nalákat ke stolu celou rodinu. Podle tohoto receptu se vám vánočka vždy povede.

Jak vypadá dokonalé vánoční ráno? Venku padá sníh, máte na sobě hebkou deku a koukáte na pěknou vánoční pohádku. U toho přikusujete čerstvě upečenou, máslem namazanou, vláčnou vánočku s křupavými mandlemi a sladkými rozinkami, kterou zapíjíte teplým kakaem

Jak udělat těsto na vánočku

Pokud budete postupovat podle našeho videonávodu, vánočka se určitě povede. 

  1. Na dvě malé nebo jednu velkou vánočku podle úvodního videa budete potřebovat tyto suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 300 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 70 g čerstvého droždí, 2 lžíce oleje, 200 g másla, rum, 1–2 vanilkové cukry, 6 žloutků, 1 malou lžičku soli, 1 rozšlehaný žloutek na potření vánočky, nasekané mandle a rozinky.
  2. Nejprve namočte rozinky do rumu.
  3. Připravte kvásek - droždí rozdrobte do misky, přidejte 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce vlažného mléka. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek - bude to trvat zhruba 15–20 minut.
  4. Do mísy prosejte polohrubou mouku, moučkový cukr a přidejte vzešlý kvásek.
  5. V jiné nádobě rozšlehejte metličkou žloutky s mlékem a poté je vlijte do připraveného důlku v mouce.
  6. Přidejte olej, rozehřáté máslo (ne horké!), vanilkové cukry a nezapomeňte na sůl. Sceďte rozinky namočené v rumu a rum přidejte do těsta. Všechny suroviny promíchejte.
  7. Těsto přendejte na vál a dobře ho rukama propracujte
  8. Hotové těsto nechte kynout pod utěrkou asi 3 hodiny na teplém místě.
  9. Během kynutí můžete těsto rukama převálet a poté ho nechat znovu kynout.
  10. Při posledním převálení přidejte nasekané mandle a rozinky. Těsto důkladně propracujte.

Jak uplést a upéct vánočku 

Pokud máte doma formu na vánočku, těsto do ní jednoduše vložte. Jestliže formu nemáte, upleťte ji podle následujícího postupu.

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  2. Těsto rozdělte na 9 dílů a z každého dílu vyválejte stejně dlouhé válečky. 
  3. Spodní část vánočky upleťte ze 4 dílů, přeneste na plech a uprostřed udělejte hranou ruky drážku. 
  4. Prostřední část upleťte jako cop ze 3 dílů a položte ji na spodní část. 
  5. Poslední část vánočky zamotejte ze 2 dílů a položte na prostřední část. 
  6. Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem a posypte ji mandlemi.
  7. Vánočku pečte ve vyhřáté troubě nejprve na 170 °C 10 minut, potom troubu stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut.
  8. Upečenou vánočku nechte vychladnout. Poté ji můžete posypat moučkovým cukrem.

Tip: Pomocí špejle zjistíte, jestli je vánočka dostatečně upečená. Špejli zapíchněte doprostřed vánočky a vytáhněte. Pokud je špejle suchá, vánočka je hotová.  

Udělat vánočku chce trochu odvahy, recept obsahuje hodně kroků, které je potřeba dodržet a je nezbytné být trpělivý. Nicméně stojí to za to, protože na domácí poctivé vánočce si skvěle pochutnáte a jinou už chtít nebudete.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli