Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je tradičním vánočním pečivem, ale lidé ji kupují kdykoliv během roku. Připravuje se z kynutého těsta, plného rozinek, mandlí a ořechů. Vánočka má tvar copu a plete se z různého počtu pramenů - tří až devíti.

Vánočka je druh jemného kynutého těsta, které se tradičně podává o vánočních svátcích nejen u nás, ale i v Rakousku a v Německu, kde je klasickým svátečním pečivem štola. Seznámíme vás s historií pečení vánoček až do současnosti.

1

Co je vlastně vánočka

Kynuté pečivo spletené do copu, posypané plátky mandlí a zasněžené moučkovým cukrem - to je vánočka. Podává se o vánočních svátcích, nakrájená na krajíčky a to jak suchá, tak namazaná máslem. Její název je odvozený od slova Vánoce, ale v různých nářečích se jmenuje štědrovka, calta, houska, celetka. Vánočky se dají v obchodě koupit po celý rok, ale nic se nevyrovná té domácí. 

2

Kdy a proč se peče vánočka

Ve 13. století se pekly bochníčky sladkého chleba, do kterého pekaři přidávali ingredience podle možností a dostupnosti. O vánočních svátcích nahrazovaly obyčejný chléb a krájet vánočku po štědrovečerní večeři měl výsadu pouze hospodář, aby byla v příštím roce dobrá úroda. Až v 15. století dostala vánočka svůj tvar - měla mít podobu Ježíška, zavinutého v peřince.

3

Z jakých těst se peče vánočka

Vánočky nemusí být jen kynuté z droždí a z hladké mouky. Připravují se také nekynuté, z tvarohového, šlehačkového a jogurtového těsta, z bezlepkové nebo špaldové mouky, se sladidly pro diabetiky nebo bez vajec, másla a mandlí pro alergiky. Každá vánočka je vlastně jiná a postupy na ně bývají součástí tajných rodinných receptů.

4

Co se dává do vánočky

Do vánočky tradičně patří rozinky, namočené den předem v rumu. Nasekané mandle, vlašské ořechy a mandlové lupínky na povrchu vánočky jí dodávají šmrnc luxusu. Na přípravu vánočky je zapotřebí použít čerstvé máslo, ale někdo dává přednost sádlu a strouhané vařené bramboře, aby byla vánočka vláčná. Citrónová kůra, vanilka, strouhaný muškátový oříšek a rum těsto ovoní a dochutí.

5

Jak zpracovat těsto na vánočku

Vánočka je velký kus těsta, které musí mít dostatek času na vykynutí. Po zadělání omládku nebo kvásku odvážíme suché ingredience a dáme si rozpustit máslo. Připravíme si rozšlehaná vajíčka. Po vzejití omládku ohřejeme mléko a těsto zpracujeme ručně nebo robotem do jemného těsta. Vpracujeme rozinky, ořechy a mandle, poprášíme ho moukou a necháme pod utěrkou kynout.

6

Z kolika pramenů se peče vánočka

Vánočka se peče ze šesti až devíti pramenů. Tradiční vánočka jich má devět ve třech řadách. Podle pověry mají čtyři spodní prameny symbolizovat zemi, vodu, slunce a vzduch, tři nad nimi rozum, cit a vůli a horní dva vědění a lásku. Začátečníci si vystačí i se třemi prameny, ti znalí zapletou vánočku ze všech pramenů najednou - to ale nic nemění na její chuti.

7

Chyby při přípravě vánočky

Odbočení od osvědčeného receptu, příliš mouky, horké máslo, které mouku spaří, málo vzešlý kvásek, hodně rumu nebo příliš chladné mléko - to vše způsobí, že těsto není jak má být. Rozinky přidané hned na začátku hnětení způsobí nepěkné šmouhy v těstě - raději je přidáme až na konci hnětení. Doba kynutí musí být tak dlouhá, aby se obsah mísy zdvojnásobil.

8

Jak se jí vánočka 

Po vychladnutí krájíme cukrem poprášenou vánočku na krajíce, které jíme na štědrý den k snídani - s kávou, čajem nebo horkým kakaem. Někdo dá vánočce přednost i před cukrovím. Milovníci sladkého ji ještě navíc mažou máslem a marmeládou, arašídovým máslem nebo čokoládovou pomazánkou - jednou za rok ani nemusíme mít výčitky svědomí.

9

Co se dá připravit ze zbylé vánočky

Vánočka vydrží vláčná i několik dní - pokud se stane, že zbyde, můžeme ji ještě využít k přípravě jiných pokrmů. Nejznámější je žemlovka z vánočky s jablky nebo tvarohem. Plátky vánočky slepené marmeládou se obalují v trojobalu a smaží na tuku na pánvi. Francouzský toust připravíme z plátku vánočky - necháme ho nasáknout rozšlehaným vejcem a opečeme na másle.

10

Jak se uchovává vánočka

Nikdy ji neskladujeme zabalenou do igelitu nebo mikrotenového sáčku ani v lednici. Vánočka musí být zabalená do čisté utěrky a tak vydrží v chladu a suchu i několik dnů. Pokud víme, že ji nespotřebujeme celou, můžeme ji zabalit do potravinářské fólie a dát zmrazit - po vytažení z mrazáku a rozmražení bude chutnat jako čerstvá, jen ji pocukrujeme.

Jak na výbornou vánočku podle receptu slavných, v tomto případě Moniky Absolonové, vám poradíme v našem videu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více