Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévku si vychutnáváme hlavně na Štědrý den, ke kterému neodmyslitelně patří. Je ideálním způsobem, jak spotřebovat skelet, hlavu a vnitřnosti z kapra, který se podává hned po polévce. Připravte si ji s námi.

Rybí polévka je vývarem ze zbytků ryby, které by se jinak nespotřebovaly. Společně s kořenovou zeleninou tvoří vynikající a výživnou polévku. Zahušťuje se jíškou a často se dochucuje muškátovým květem nebo oříškem. Podívejte se, jakým způsobem můžete rybí polévku uvařit podle úvodního videoreceptu.

Jak uvařit maminčinu rybí polévku

Na zhruba 6 porcí maminčiny vánoční rybí polévky potřebujete 2 rybí hlavy, kostru z filetovaného kapra nebo jeho ořez, jikry a mlíčí. Dále si připravte 2 menší cibule, 300 g kořenové zeleniny (můžete použít celer, mrkev a petržel v poměru 3:2:1), 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, špetku sušeného zázvoru, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a petrželku na posypání. 

  1. Rybí hlavy zbavte očí a žáber. Cibule oloupejte a očištěnou zeleninu rozpulte.
  2. Rybí hlavy společně s kostrou dejte do hrnce a přidejte k nim celé cibule a půlky kořenové zeleniny. Vše zalijte vodou, osolte a vařte asi 1 hodinu.
  3. Hotový rybí vývar sceďte pomocí cedníku nebo plátýnka. 
  4. Pokud vám zbylo na skeletu z kapra nějaké maso, oberte ho a dejte stranou. Uvařenou zeleninu z vývaru nakrájejte nadrobno.
  5. Zbytky syrové zeleniny nastrouhejte nahrubo a osmažte v hrnci na másle. Po chvilce zalijte rybím vývarem. 
  6. Připravte si jíšku - v pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm krupici do růžova. Poté ji přimíchejte do polévky.
  7. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a společně s mlíčím a jikrami krátce povařte.
  8. Po uvaření zbavte mlíčí blány, nakrájejte ho a vraťte zpátky do polévky.
  9. Do polévky přidejte vařenou nakrájenou zeleninu a obrané maso. Nechte prohřát a vsypte do ní nasekanou petrželku. 

Polévku skvěle dochutí opečené krutony. Starší housky osmažte na másle, nebo je můžete opéct v pánvi nasucho.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky