Maminčina rybí polévka: Výtečná vánoční klasika, se kterou vám pomůže videorecept
Rybí polévku si vychutnáváme hlavně na Štědrý den, ke kterému neodmyslitelně patří. Je ideálním způsobem, jak spotřebovat skelet, hlavu a vnitřnosti z kapra, který se podává hned po polévce. Připravte si ji s námi.
Rybí polévka je vývarem ze zbytků ryby, které by se jinak nespotřebovaly. Společně s kořenovou zeleninou tvoří vynikající a výživnou polévku. Zahušťuje se jíškou a často se dochucuje muškátovým květem nebo oříškem. Podívejte se, jakým způsobem můžete rybí polévku uvařit podle úvodního videoreceptu.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit maminčinu rybí polévku
Na zhruba 6 porcí maminčiny vánoční rybí polévky potřebujete 2 rybí hlavy, kostru z filetovaného kapra nebo jeho ořez, jikry a mlíčí. Dále si připravte 2 menší cibule, 300 g kořenové zeleniny (můžete použít celer, mrkev a petržel v poměru 3:2:1), 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, špetku sušeného zázvoru, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a petrželku na posypání.
- Rybí hlavy zbavte očí a žáber. Cibule oloupejte a očištěnou zeleninu rozpulte.
- Rybí hlavy společně s kostrou dejte do hrnce a přidejte k nim celé cibule a půlky kořenové zeleniny. Vše zalijte vodou, osolte a vařte asi 1 hodinu.
- Hotový rybí vývar sceďte pomocí cedníku nebo plátýnka.
- Pokud vám zbylo na skeletu z kapra nějaké maso, oberte ho a dejte stranou. Uvařenou zeleninu z vývaru nakrájejte nadrobno.
- Zbytky syrové zeleniny nastrouhejte nahrubo a osmažte v hrnci na másle. Po chvilce zalijte rybím vývarem.
- Připravte si jíšku - v pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm krupici do růžova. Poté ji přimíchejte do polévky.
- Polévku dochuťte muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a společně s mlíčím a jikrami krátce povařte.
- Po uvaření zbavte mlíčí blány, nakrájejte ho a vraťte zpátky do polévky.
- Do polévky přidejte vařenou nakrájenou zeleninu a obrané maso. Nechte prohřát a vsypte do ní nasekanou petrželku.
Polévku skvěle dochutí opečené krutony. Starší housky osmažte na másle, nebo je můžete opéct v pánvi nasucho.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře