Bezhlavá rybí polévka

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 30 minut 4 porce Polévky 2 názory

Suroviny

300 g mlíčí a jiker, koupila jsem mražené, kde bylo víc mlíčí
125 g másla
2 lžíce dětské krupičky
1 střední mrkev 150-200 g
150 g kousek celeru
1 petržel - měla 80 g
muškátový oříšek
1,75 -2 l vývaru nebo vody
sůl
pepř
petrželka na ozdobu
dále 2 starší rohlíky a kousek másla s kapkou oleje na opečení
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na polovině másla v hrnci lehce osmažím krupičku, přidám sůl a zaliji studeným vývarem (nebo vodou), prošlehám a přivedu k varu. Zvolna za občasného míchání nechám provařit 10-15 minut.
    Zatím nakrájím rohlíky na malé kostičky a opeču na másle s kapkou oleje.

  2. Na jemném struhadle nastrouhám kořenovou zeleninu a orestuji ji na zbylém másle v hlubší pánvi dozlatova. Přidám rozmrzlé, ve studené vodě propláchnuté a okapané mlíčí a jikry, které pokrájím na menší kousky a se zeleninou krátce orestuji.
    Přidám vše do hrnce, strouhnu muškátový oříšek a ještě asi 10 minut za občasného míchání povařím.

  3. Podle chuti dosolím, opepřím a na talířích ozdobím nasekanou petrželkou. Zvlášť podávám v mističce opečené kostičky z rohlíků . Do polévky si je každý dává postupně, aby se nerozmočily.

  4. Pokud chceme vývar - my nemáme rádi vývar z hlav, ale když vykostím kapry, z celé kostry uvařím vývar s cibulí , kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kusy, 4 kuliček celého pepře a 4 nového koření. Vařím pomalu na mírné teplotě a přecedím přes jemné sítko. Vývar vařím kdykoli dělám kapra a uchovám v mrazáku.

Poznámka

Všichni máme rádi ryby, ale když se vařila polévka z hlav tak nám moc nevoněla a polovina rodiny ji nechtěla. Babička si pro nás vymyslela tuto variantu a tu milují všichni. Babička už není mezi námi ale polévku podle ní vaří další generace.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 48 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezhlavá rybí polévka

  • casino casino

    Mikesanda1:
    OK, jak píšete v poslední větě :-K
    Bezhlavě dělávám podobně s filé a kapkou mléka :yes:
    Říkáme tomu norská rybí polévka :-)
    ***
    Mlíčí ale bezhlavě nevařím :-D
    Pokud se mlíčí povaří opravdu jen krátce, pak je jako máslo a jde přímo do ledvin, že ;-)
    Nejlepší je oddělit jikry od mlíčí, jikry dát vařit dřív a mlíčí až na samý závěr
    ***
    ad. Poznámka pod receptem
    No, já z kapra nevyhodím ani šupinu. Doslova! :yes:

    Odpovědět

  • Mikesanda1 Mikesanda1

    Dělám podobnou polévku, místo mlíčí a jiker dám kvlitní file a místo krupičky máslovou jíšku. Prostě rybí polévka bez kapra s filem. Všem nemusí chutnat ale u nás je velmi oblíbená.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo