Babiččina pečená jablka k podzimu a zimě patří. Pojďte si je s námi upéct
Na tento jednoduchý a zdravý dezert vzpomínají celé generace. Jak v kamnech v podvečer praskal oheň, tiše hrálo rádio a babička z trouby vytáhla pekáček s vonící dobrotou. Pečená jablka na másle s různými náplněmi podle zásob ve spíži potěšila všechny děti a leckdy i dospělé.
Základem jsou jablka. Nemusí být krásná, ta se šetřila na ovocnou misku. V troubě během pečení ztratí částečně barvu i tvar. Jablkům vydlabeme jádřince, většinou to jde nožíkem nebo klasickou škrabkou. Vznikne tunýlek-dutina. Nebo jablka příčně rozpůlíme a uděláme z nich mističky. Odkrojený vršek může tvořit pokličku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jablka
Můžeme si společně zavzpomínat a vyzkoušet tuto pochoutku.
- Vzniklou dutinu jablek vyplníme nádivkou, jablka naskládáme do pekáčku, na každé položíme kousek másla, malinko podlijeme vodou a ve středně vyhřáté troubě upečeme doměkka.
- Nádivka může být různá podle zásob nebo chutí strávníků. Většinou se do džemu nebo marmelády vmíchají sekané ořechy nebo kokos, rozinky či brusinky.
- Ochutit náplň můžeme medem, skořicí i jiným "sladkým" mletým kořením (perníkové, hřebíček, badyán, anýz, kardamom apod.).
- Aby náplň nevytekla, většinou se zahustí nalámanými piškoty, ovesnými vločkami nebo burizony, které vsáknou šťávu z jablka i náplně.
- Pečená jablka podáváme teplá se šlehaným tvarohem, jogurtem, kysanou smetanou, šlehačkou, vanilkovou omáčkou nebo při zvlášť sváteční chvíli se zmrzlinou.
Komentáře