Zbylé uzeniny nemusí skončit v psí misce. Jistě pro ně najdeme lepší využití
Uzenina je homogenizovaný masný výrobek s vyšším obsahem masa, který se zpracovává, konzervuje a dochucuje uzením, varem ve formě a sušením. Mezi typické uzeniny patří párky, klobásy, salámy, slanina a šunka.
V každé domácnosti najdeme v lednici zbytky salámů, klobásku, plátek uzeného masa, párky nebo několik plátků šunky. Jak se dá podělit kousek uzeniny mezi celou rodinu? Tím, že ji zpracujeme do dalšího vydatného jídla. V seriálu Stop plýtvání se s několika takovými nápady můžete seznámit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zbylé uzeniny v polévkách a omáčkách
Vydatnou hustou polévku a omáčku uvítá celá rodina:
- Uzeninu využijeme při přípravě oblíbených polévek - frankfurtské, gulášové, čočkové, hrstkové či zelňačky.
- Rozlítaní ptáčci se neobejdou bez kostiček měkké uzeniny a španělští ptáčci bez hranolku klobásky nebo špekáčku, zabalených uvnitř závitku.
- Umletý kousek uzeniny dochutí a zahustí houbovou, sýrovou či jednoduchou rajčatovou omáčku na špagety a jiné těstoviny.
Zbylé uzeniny v hlavních jídlech
Nevýraznou chuť pokrmu oživí klobáska nebo kousek měkkého salámu:
- Některá jídla dochutí i jedna pikantní klobása - například masové směsi, jako je obdoba českého buřtguláše, maďarského a mexického guláše.
- Uzenin v zapečených bramborách a zelenině může být jen málo a přesto pokrm ochutí jemně uzenou chutí a vůní.
- Zbytky uzeniny umeleme do nádivky, kterou naplníme bramborové knedlíky, vydlabané brambory, pečivo z listového těsta nebo pizzu.
Zbylé uzeniny jako doplněk pokrmů
Vydatný pokrm doladíme kouskem šunky, salámu nebo slaninkou:
- Jen pár koleček salámu či šunky stačí pokrájet pod míchaná vejce, pod restovanou zeleninu, pod smažené brambory.
- Jemně umletou uzeninu využijeme k dochucení různých pomazánek, salátů a slaných pěn (šunková, debrecínská).
- Žádný slaný dort, chlebíčky a jednohubky se neobejdou bez pár kousků uzenin, které slouží nejen k dochucení, ale i k dekoraci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
I malé zbytky uzenin využijeme k přípravě slaného pečiva z listového těsta. Z rozváleného plátu nakrájíme čtverečky, které naplníme vším dobrým, co najdeme doma. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, spojíme do šátečků a upečeme:
Komentáře