Pikantní zelňačka

Polévky Doba přípravy: 35-40 minut 7 názorů

Polévky Doba přípravy: 35-40 minut 7 názorů

Suroviny 4 porce

asi tak ½ kg kysaného zelí
2 střední brambory
2-3 bobkové listy
4-6 kuličky nového koření
4-6 kuličky černého pepře
kmín
sůl
pepř
1 větší cibule
1 mrkev
1 petržel
sádlo na smažení
1 chilli paprička
1 dobrá klobáska (Maďarská kvalitní)
100 ml zakysané nebo 40% smetany ke šlehání
2 PL červené sladké papriky

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmažíme na kousku sádla, přidáme chilli papričku, koření, které se v horkém tuku rozvoní.

  2. Pak přidáme nakrájenou klobásu (já přidal i lahůdkový párek), kysané zelí, které také mírně restujeme, zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme vývarem (já použil hovězí).

  3. Mám rád zelí křupavé, proto jsem po pěti minutách varu přidal oloupané a na kostičky nakrájené brambory, pokud je potřeba, tak podlijeme a vaříme do změknutí brambor. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nasekaný libeček, petrželku a vmícháme smetanu. Zahušťovat není potřeba, zahustí cibule a smetana.

Komentáře k receptu Pikantní zelňačka

  • me2d60 me2d60

    A ještě jedna poznámka pro "šťouraly" typu:"jedna klobása?" - je to polévka, která nevznikla někde v interhotelech, ale na chudém venkově. Mnohdy tam byl problém kolem plotny proběhnout i s kusem špeku - o klobásách se snilo snad jen o posvícení. Jsem taky masožrout, ale každé jídlo chce to svoje - ta klobáska se přidává pro chuť, ne pro přecpání. Poprvé jsem se se zelňačkou potkal na Slovensku - tam je častým obědem a v každé oblasti se vaří jinak. Někde se zahušťuje (nebo spíš jen zapráší moukou), jinde se vaří čirá (třeba na Liptově). Na oravě se dělá na červeno (zaprášená paprikou), na Valašsku se dělá na bílo (zahuštěná zakysanou smetanou). Každá z nich má svou chuť a svůj půvab (a to jsem jen "žrout" a příležitostný kuchař - když se člověk musí o sebe postarat, mnohdy se i něco naučí).

    Odpovědět

  • me2d60 me2d60

    Pokud mohu přidat svoji zkušenost: pokud přidávám do zelňačky brambory, předvařím si je samostatně - pokud se vaří v zelném vývaru, mají tendenci "gumovatět" - to je řešení tak na to, aby se vše uvařené snědlo ten den, kdy se zelňačka vařila - pokud něco zbyde do druhého dne, tak je z brambor guma. Jinak nemám připomínky. Ať už se tomu říká zelňačka, kapustnica, nebo valašská kyselice, je to polévka, která má schopnost zasytit, i když druhý chod nebude následovat. Ne na darmo si ji Valaši a Slováci vařili, když se chystali do lesa na dřevo.

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x(autor receptu)

    MamlajdaD: pokud je pán aspoň trochu inteligentní, zjistí dle množství ostatních surovin, že polévku jsem dělal v malém množství. Jedna noha těchto klobás váží cca 300 g. Děkuji že jste reagovala.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Stanislav Nosek: Dobrá maďarská klobása může vážit i kolem dvaceti deka a více. Většinou to stačí. Ale je asi na každém, kolik si tam těch klobás přidá, každý si dá nač má chuť, kvůli tomu přece není třeba psát takový komentář. :-O:-(

    Odpovědět

  • Stanislav Nosek Stanislav Nosek

    Jedna klobáska? To je fakt bída.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    <3pekna polivcicka,to se mi libi,ze se nemusi zahustovat:-K:yes

    Odpovědět

Tématické fráze: pikantni zelnačka zelňačka recept zelňačka zelňačka top recepty zelňacka se zeleninou recept zelnačka zelňačka s kořenovou zeleninou pikantní zelnice cervena zelnacka kvalitni zelnacka pikantní zelněčka recept na kvalitní zelňačku zelnacka pikantni recept na pikantni zelnacku pikantní zelnačka s s klobásou pikantni zelnacka zelnacka z kysaneho zeli pikantní yelnacka zelňačka s chilli zelňačka s kořenovou se zeleninou