Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmrzlina je mražený sladký mléčný výrobek, který se připravuje z mléka či smetany, cukru, vajec a dochucovadel. Zmrzlina má díky nim různé barvy, příchutě, ale i konzistenci. Zmrzlinu milují děti i dospělí, hlavně v létě.

Sladká zmrzlina je pro většinu lidí sladký mražený výrobek v oplatkovém kornoutku nebo v plastové misce. Známe hodně druhů zmrzlin (gelato, sorbet, granita), ale všechny mají jedno společné - jsou oblíbenou pochoutkou v horkých letních dnech.

Ledové zmrzliny, které nejsou zmrzlinami

Neobsahují mléko ani smetanu, proto nejsou z techologického hlediska zmrzlinami:

  • Ledová tříšť je rozmixovaná směs cukrového sirupu, ovocné šťávy a ledu.
  • Mražený sorbet se připravuje stejně jako tříšť, místo ovoce použijeme citrón.
  • Ovocná granita obsahuje mražený džus nebo ovocné pyré, které rozmixujeme.

Smetanové a mléčné sladké zmrzliny

Jemně sametové sladké pochoutky jsou tím pravým pro vás i vaše děti:

  • Smetanové zmrzliny mají různé příchutě - vanilka, ovoce, čokoláda, káva, ořechy nebo koření. Některé mají originální chuť - oreo, matcha, chilli.
  • Jogurtové zmrzliny jsou vydatnější a často se míchají s ovocem, které jim dodá chuť a barvu. Jogurtová směs se hodí i na přípravu mražených nanuků.
  • Mléčná zmrzlina není tak kaloricky vydatná a přitom chutná podobně jako smetanová zmrzlina. Dochutíme ji čokoládou, vanilkou nebo ovocem.

Jak vylepšit a ozdobit zmrzlinu

Zmrzlinu, vyrobenou doma, můžeme libovolně dozdobit:
  • Netradiční chutě zmrzliny oživí každou párty - slanina, cibule, česnek, tvarůžky a mnoho dalších, mnohdy velmi výrazných chutí.
  • Čokoládové a ovocné polevy a sladké posypky ochutí tradiční zmrzliny - strouhaná čokoláda, ořechy, kokos, ovocná lyofilizovaná drť.
  • Zmrzlinu podáváme v tradičních zmrzlinových kournoutcích a miskách nebo ve formě sendvičů mezi dortovými oplatkami.
  • Zmrzlinové dezerty jsou originálním zpracováním mražených krémů - ať jsou to mražené pralinky, nanuky nebo celé dorty.

Zmrzlinu servírujeme spolu s moučníky - s palačinkami, štrúdlem. Můžeme ji připravovat zcela bez cukru nebo ji smažit a flambovat.

Pokud rodina dostane chuť na zmrzlinu, můžete ji překvapit mraženým krémem ze Salka mezi dortovými oplatkami. Na její přípravu se podívejte ve videu:

Sladké drobečky

Pokud chceme jen malé porce zmrzliny k mlsání, nalijeme směs do malých kelímků nebo nanukových formiček. Jinak použijeme plastové dózy s víčkem a směs během mražení několikrát promícháme lžicí, aby se zabránilo vytvoření velkých krystalů ledu. Pořízení lžíce na zmrzlinu je při časté výrobě mražených pochoutek velice výhodné stejně jako koupě zmrzlinovače - ale i bez něj připravíme chutnou dobrotu.

 

Komentáře

Další tipy a triky