Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Málokdo si dokáže léto představit bez zmrzliny. Někdo nedá dopustit na točenou, jiní si kupují ledňáky, v posledních letech pak zejména roste obliba zmrzliny řemeslné. Mraženou lahůdku si hravě připravíte doma, a to i z nevšedních surovin.

Vanilkovou, jahodovou nebo čokoládovou zmrzlinu zná každý. Ale co taková dýňová, levandulová nebo parmezánová? Ano, i takové zmrzliny si můžete doma udělat a nejen ty. Ve výběru najdete celkem 15 receptů na ledové pochoutky s netradiční příchutí

1/15

    1 z 15

    Meduňková zmrzlina

    Meduňková zmrzlina

    Provoněnou zmrzlinu uděláte za pomoci lístků meduňky. Ty spolu s mlékem, smetanou a cukrem zahřejte pod bod varu, a následně nechte hodinu odležet. Poté meduňku vyjměte a vymačkejte. Směs znovu zahřejte, přidejte žloutky a míchejte do ztuhnutí. V ledové lázni směs zchlaďte a dejte do mrazáku. 

    2 z 15

    Maková zmrzlina

    Maková zmrzlina

    Na přípravu makové zmrzliny vyšlehejte měkký tvaroh spolu se zakysanou smetanou, přisypte moučkový cukr a mletý mák. Opatrně přimíchejte smetanu ke šlehání, kterou jste si však nejprve vyšlehali do tuha. Správně se smetana šlehá nejprve na nižší otáčky, poté se rychlost zvýší. 

    3 z 15

    Zmrzlina ze strouhanky

    Zmrzlina ze strouhanky

    Ano, čtete správně, opravdu se do ledového dezertu přidává strouhanka z celozrnného pečiva. Ta se nejprve spolu s mletými ořechy a moučkovým cukrem opraží na pánvi. Po vychladnutí vmíchejte bílý jogurt, nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšlehaný sníh z vaječného bílku.

    4 z 15

    Pomerančová zmrzlina

    Pomerančová zmrzlina

    Svěží citrónový sorbet se v mnoha restauracích servíruje jako dezert, smetanovou pomerančovou zmrzlinu však vyzkoušel málokdo. Šťávu z pomerančů smíchejte s tvarohem z vaničky, medem a smetanou vyšlehanou do šlehačky. Po pár hodinách v mrazáku můžete vychutnávat.

    5 z 15

    Kiwi zmrzlina

    Kiwi zmrzlina

    V létě se zmrzlina nejčastěji připravuje ze sezónního ovoce ze zahrádek. Lahodná zmrzka bude ale i z ovoce exotického, a to například ze zeleného kiwi. Oslazené rozmixované kiwi se společně s cukrem dá vychladit do lednice. Poté se přilijí vyšlehaná vejce s cukrem a smetanou a směs se může nalít do zmrzlinovače.

    6 z 15

    Angreštová zmrzlina

    Angreštová zmrzlina

    Netradiční příchuť zmrzliny je jistě i angreštová. Ovoce se rozmixuje s cukrem, smetanou, banánem a jogurtem. Ten může být jak bílý, tak i ochucený. K angreštu a banánu se bude nejvíce hodit vanilková příchuť jogurtu. S cukrem to pak nepřehánějte, banán je sám o sobě dost sladký.

    7 z 15

    Zmrzlina ze zavařených meruněk

    Zmrzlina ze zavařených meruněk

    Lahodné zmrzliny vyrobíte i z ovoce kompotovaného. Šťávu z meruněk slijte a dejte stranou. Stejně tak odložte i pár kousků ovoce, které nakrájíte, a přidáte do zmrzlinové směsi v celku. Směs vznikne rozmixováním zbytku meruněk, zakysané smetany, smetany ke šlehání a citrónové šťávy.

    8 z 15

    Levandulová zmrzlina s medem

    Levandulová zmrzlina s medem

    Pokud chcete mít zmrzlinu opravdu provoněnou, přidejte do ní květy levandule. Nejprve je ohřejte společně s medem, a poté nechte hodinu odležet. Následně směs přes síto promačkejte do mísy, přilijte smetanu a žloutkovou směs. S dalšími květy levandule se pak bude zmrzlina přes noc luhovat v lednici, po scezení ji už můžete nalít do zmrzlinovače.

    11 z 15

    Rebarborovo-jogurtová zmrzlina

    Rebarborovo-jogurtová zmrzlina

    Zmrzlinu s kyselejší příchutí vyrobíte z rebarbory. Tu je nutné nejprve oloupat, nakrájet na malé kostičky a spolu s cukrem a trochou vody rozvařit. Po vychladnutí přidejte citrónovou kůru, bílý jogurt, smetanu ke šlehání a pokud máte, dejte do směsi i rebarboru kompotovanou.

    12 z 15

    Zmrzlina z červeného vína

    Zmrzlina z červeného vína

    Zmrzlina není pochoutkou pouze pro děti, ale i pro dospělé. Ti si do ní mohou přidat na ozvláštnění červené víno, které zmrzlině dodá nejen krásnou barvu, ale i aroma. Jeho chuť potom podtrhuje skořice, se kterou se víno před smícháním s ostatními ingrediencemi svařuje.

    13 z 15

    Luxusní zmrzlina pro dospělé

    Luxusní zmrzlina pro dospělé

    Do zmrzliny si však plnoletí mohou přidat i něco ostřejšího, třeba panáka rumu. Avšak pozor, zde neplatí, že čím víc rumu, tím lépe. Naopak, s větším množstvím rumu by zmrzlina hůře zamrzala. Také vás možná překvapí, že další ingrediencí ve zmrzlině je černý sypaný čaj.

    14 z 15

    Wasabi zmrzlina

    Wasabi zmrzlina

    Snad nejvíce netradiční zmrzlinu uděláte z wasabi. Ano, z wasabi, což je japonský křen, který se od toho našeho liší barvou, velikostí a také intenzitou chuti. Nejčastěji se používá ve formě wasabi pasty, na přípravu zmrzliny budete potřebovat sušené mleté wasabi v prášku.

    15 z 15

    Parmazánová zmrzlina

    Parmazánová zmrzlina

    Zmrzlina nemusí být jenom sladká a podávaná jako dezert, udělat ji můžete i naslano, jako zajímavý předkrm na plátku parmské šunky. Zahřejte smetanu ke šlehání a přidejte strouhaný parmezán. Jakmile je sýr rozpuštěný, odstavte z plotny, nechte trochu vychladnout a přimíchejte žloutek. Se směsí pak pracujte jako s klasickou zmrzlinou.

1/15

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli