Cukroví, které zvládnou i děti: Jednoduchý návod, jak do vánočního pečení zapojit i nejmenší
19. 12. 2020 Tipy a triky
Nedávno narozené miminko vám nejspíš těsto neuhněte, nicméně jak děti rostou, objevuje se čím dál tím víc činností, které jim můžete v kuchyni svěřit. Jednou z nich je i pomoc při pečení vánočního cukroví. Navíc si tak vychováte budoucího parťáka do kuchyně či rovnou svého nástupce.
Pečeme cukroví s dětmi
Pozitivní vztah k vaření je pro dítě velmi přínosný. Hlavně je k ničemu nenuťte, pokud o pečení nejeví zájem. V klidu si udělejte, co potřebujete. Aby děti měly na vánoční pečení co nejhezčí vzpomínky, dodržujte tato pravidla:
- Dávejte jim jednoduché úkoly, o kterých určitě víte, že je zvládnou.
- Vyhraďte si pro pečení dostatek času - nebudete tak nervózní a čas strávený s dětmi si užijete.
- Obrňte se pořádnou dávkou trpělivosti, protože všechno bude trvat déle a všude bude větší nepořádek.
- Malé dítě by mělo sedět ve své židličce, větší dítě na židli, ze které pohodlně dosáhne na pracovní stůl.
- Nedávejte dítěti do ruky nic ostrého nebo rozbitného. K ničemu takovému by nemělo mít přístup ani v nejbližším šuplíku. Nechte dítě používat jen dřevěné a plastové nádobí.
- Zabezpečte rohy, zásuvky a sporák dětskou pojistkou - takové neuhlídané zakroucení knoflíky se může pěkně zvrtnout.
Mohlo by vás zajímat
Tyto činnosti jsou pro děti ideální:
- vykrajování těsta formičkami
- tvarování vanilkových rohlíčků
- mazaní lineckého marmeládou a slepování
- přebírání oříšků
- míchání směsí (ale pozor, určitě nemáme na mysli horké směsi, co se ještě vaří v hrnci)
Abyste nepřišli o nervy a nakonec místo cukroví neměli na stole jen hroudy ve tvaru ničeho, připravili jsme si pro vás recepty, na kterých nejde nic zkazit a vaše děti se díky nim v kuchyni pořádně vyřádí, aniž byste se uhnětli, umíchali a ušlehali do bezvědomí. Jsou taky ideální v případě, že pečete na poslední chvíli. Vyzkoušejte je!
Mohlo by vás zajímat
Mrkváčky
Co budeme potřebovat:
- 2 najemno nastrouhané mrkve
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 vajíčko
- 60 g másla
- voda
- sůl
Postup: Vločky rozemeleme najemno, smícháme je s mrkví, vajíčkem a měkkým máslem - to půjde hezky i dětským ručkám. Ze směsi vypracujeme těsto a necháme ho hodinu odpočívat v lednici. Rozválíme těsto a společně ho vykrájíme do tvaru srdíček, koleček či obdélníčků a pokládáme na pečícím papírem vyložený plech. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 10 minut.
Mohlo by vás zajímat
Vánoční sladké špízky
Co budeme potřebovat:
- sušené švestky, meruňky, ananas a jahody
- datle
- fíky
- čokoládu
- sušený kokos
- napichovátka
Postup: Použijeme ovoce dle libosti a pomůžeme dětem ho opatrně napíchat na napichovátka. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a špízky v ní namáčíme. To zvládnou i děti, ale musíme je u toho hlídat. Namočené špízky položíme na mřížku. Pozor! Nezapomeňte, že čokoláda bude ještě okapávat. Než čokoláda ztvrdne, posypeme špízky kokosem.
Tip: Pokud vám recept přijde nebezpečný, nakrájejte ovoce na kousíčky společně s nasekanými ořechy a nechte částečně ztuhnout v čokoládě. Pokryjte plech celofánem, dejte na něj malé hroudičky tvořené z čokoládové směsi a nechte je v lednici ztuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Zelení vetřelci
Co budeme potřebovat:
- 150 g třtinového cukru
- potravinářské barvivo (vetřelci mohou být i červení či žlutí)
- 2 bílky
Postup: Misku s bílky dáme nad páru, začneme šlehat a pomaličku přidáváme cukr. Směs začne zanedlouho pěnit. V tu chvíli ji přelijeme do robota, který ji vyšlehá do ztuhlého stavu. Pak je čas přilít barvivo. Směs dáme do cukrářského sáčku a uděláme na papírem vyložený plech malé puntíky. Nebo to necháme udělat drahé potomky. Troubu předehřejeme na 120 stupňů a necháme v ní vetřelce asi 20 minut. Pozor! Po vyndání z trouby musíme nejdřív nechat cukroví vychladnout, a teprve pak jej můžeme sundat z plechu. Teplem hroudičky nabydou a různě popraskají, což bude působit dojmem naštvaných zelených vetřelčích hlav!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Opravdu musí být těsto uleželé? Upečte nejlepší cukroví s pomocí vědy!
Naučte se bezchybný máslový krém: Rady, jak vánoční cukroví dovést k dokonalosti
Kalendář vánočního pečení: Jak se připravit na pohodové pečení cukroví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami