Fazolová polévka mojí babičky

Polévky Doba přípravy: 60 minut příprava 48 názorů

Polévky Doba přípravy: 60 minut příprava 48 názorů

Suroviny

2 hrsti bílých fazolí
1 velká brambora
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce másla
3 polévkové lžíce hladké mouky
1 vejce
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve fazole vaříme v tlakovém hrnci 30 minut a necháme dojít. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme asi necelým litrem vody, rozmícháme dohladka.

  2. Osolíme a opepříme, bramboru nakrájíme na malé kostičky, dáme ji do hrnce a polévku necháme vařit, dokud brambora nezměkne, pak přidáme scezené fazole, rozklepneme vajíčko a mírně ho v polévce zamícháme.

  3. Necháme ho srazit a nakonec přidáme utřený česnek, pak už moc nevaříme. Na talíři můžeme dochutit kapkou octu.

Poznámka od kuchařky

V hlavě se mi vybavuje vzpomínka na moje dětství, kdy nás moje babička svými poctivými jídly takhle rozmazlovala, tahle polévka nebyla jedinou dobrotou, na kterou jsem se těšívala cestou ze školy.

Prostudovala jsem tu 4 stránky receptů s fazolovými polévkami, ale tuhle jsem tu nenašla.

Komentáře k receptu Fazolová polévka mojí babičky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Ja nemam psy, mam jezevciky! :-D Too by nebylo fer. Oni najdou srnci a ja ani koser slaninu nedam! Ne,ne!:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Franta02
    :omg: já jsem asi krkavčí psí matka - kdyby se postavili na uši tak nemají šanci, tohle jim prostě nedám ( jo, když jsem si vzala zatím poslední, dvě holky psí týrané, tak dostávaly dětskou šunku, abych je rozjedla...což se teda povedlo...:-D)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Franta02: Ja taky, ovsem nenosim ji tak daleko, jenom do psi boudy, tak se u nas nazyva obyvak!:-D:-D:-D:-D Ten dietni spek, veganskej a vegetarianskej, to je dobrota, no !!!!:-Q:-Q:-Q:-Q:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Franta02 Franta02

    romana:
    Tu fintu s kůží z dietního vegetariánského špeku light dělám s oblibou, v podstatě ji pak dám povařit s jakýmikoli luštěninami a pak ji vyvařenou vezmu pejskům kamarádky. Když s ní přijdu, tak si připadám jako psí Pán Bůh, jak mne za to milují :-D <3

    Odpovědět

  • romana romana(neregistrovaná)

    Dobrý den.
    Dnes jsem vařila tuto polévku a musím říci,že je fakt skvělá.Jen jsem do fazolí při vaření přidala kůži ze špeku.Nechávám si jí třeba do svíčkové nebo do polévek,třeba hrachové,čočkové a zelnačky.Přidala tomu dobrou chuť.Jen jsem se nedočetla,zda,když slíváte fazole,kam dáváte ten vývar z nich.Já ho použila opět do polévky-nalila jsem ho studený na jíšku.Myslím,že je škoda ho vylívat.A nakonec samozřejmě bylinky-líbeček,petrželku a pažitku....
    Děkuji Ivulince za výborný recept.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Greneia: jsem ráda, děkuji:-K

    Odpovědět

  • Greneia Greneia

    Zatím nej nej fazolová polévka .. pouze jsem nevyužila vajíčko, jinak všechny ostatní ingredience, děkuji moc za receptík :-K:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Otek: samozrejme, ze muzete;-)

    Odpovědět

  • Otek Otek(neregistrovaný)

    Taktuhle polévku musím skusit.Můžu dát fazole s konzervy?

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (autorka receptu)

    Jana: děkuji:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    fazolová polévka super já ocet nedávala akorát jsem jí kvůli synovi rozmixovala a jen se po ní zaprášilo super recept:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    jitka: Zemiaky sa u nás do fazuľovej polievky dávajú. U nás sa varí kyslá fazuľová polievka, vtedy tam ocot ide, https://www.toprecepty.cz/recept/21039-fazolova-po... , ale bez tých bujónov, ktoré sú v tomto recepte :-) alebo nie na kyslo a potom bez octu : https://www.toprecepty.cz/recept/2328-fazolova-pol... Zemiaky tam ale vždy sú. ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    jitka: No a my doma dělali s octem a cukrem na sladko kyselo..Klasická ze zásmažkou a bylo jedno z jakých fazolí, většinou z těch velkých.:-)

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    Krysak: Máte pravdu, fazolovka je krajová záležitost, kde co urodilo taky se snědlo. I když i já dávám přednost bílým menším fazolím, jsou chutné a jsem na ně zvyklá. Nikdy jsem neslyšela, že by někdo dával do polévky ocet nebo brambory, to snad jen u fazolí po kyselu. Ale proti gustu.:-)

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    Fazole nikdy nevařím v tlakovém hrnci. Večer je namočím, ráno vařím spolu s česnekem do změknutí. Pak si udělám jíšku na sádle. Pokud mám vývar použiji do jíšky vývar (nejlepší je uzený), provařím, přidám fazole, protlačený česnek, přichutím solí, pepřem a majoránkou. Pokud chci vydatnější fazolovku přidám klobásu pokrájenou nebo kousek vařeného uzeného. Máme rádi široké vařené nudle jako vsuvku. Je vydatnější, přesnídávková.:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: fazolová polévka fazolková polévka od babičky fazolová polévka z červených fazolí vynikající fazolová polévka fazolová polévka recept fazolová polévka v tlakovém hrnci polévka z mungo fazolí polévka z červených fazolí recept na fazolovou polevku recept na fazolovou polevku recept na fazolovou polevku fazulova polévka jednoduchá fazolová polévka recept jednoducha fazolova polevka fazolova polívka polévka z fazolí mungo fazolová recept fazolová polévka polevka fazolova recepty fazolova polevka