Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravá pleť v zimě? Tipy a triky, díky kterým bude vaše pokožka fit i bez drahých krémů!
Zdroj: Pixabay.com, Kerdkanno

Zimní období má mnoho výhod. Třeba nechtěná kila nabraná o Vánocích můžete schovat v mikinách o velikost větších a nikdo si toho nevšimne. Existují však i nevýhody studeného počasí; například naší pokožce se v něm rychle zhoršuje kondice. Je buď příliš suchá, nebo matná, zarudlá a může svědit. Jedním řešením je sáhnout po nejdražších produktech k péči o pleť, ale výsledky mnohokrát nejsou uspokojivé. Přinášíme 5 snadných domácích tipů pro to, aby pokožka zůstala svěží i v mrazivých měsících.

1. Jezte ovoce a zeleninu

Špenát, merlík, citrusy a brukev sítinovitá. To všechno jsou druhy zeleniny a ovoce, které dostanete i v lednu - a všechny jsou plné antioxidantů a protizánětlivých látek. Antioxidanty jako třeba vitamín C pomáhají bojovat s aktivitou volných radikálů, která způsobuje oxidační poškození buněk, což způsobuje, že je vaše pokožka matná a vrásčitá. Vitamín C také pomáhá zvýšit produkci kolagenu.

2. Pít, pít a pít

V létě, ale i v zimě je potřeba dbát na dostatečnou hydrataci, jinak pokožka začne vypadat vyprahle a na některých místech může i šupinatět. Pitná voda pomáhá udržovat pružnost pokožky. Je sice pravda, že v zimě potřeba pít kvůli nižší teplotě klesá, ale pokožka bez dostatečné hydratace trpí. Pokud vás obyčejná chuť vody nudí, můžete zkusit smoothies nebo vodu "okořenit" bylinkami.

3. Nezapomenout na ořechy!

Ořechy jako mandle, vlašáky či pistácie jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E a omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro vyhlazenou a zářivou pleť. Nebojte se v zimních měsících sáhnout po ořechových směsích a udělat si z nich dobrou svačinu.

4. Pozor na saláty

Myslíte si, že saláty jsou plné zdravých ingrediencí v čele se zeleninou? Nemůžete být dále od pravdy. Jejich součástí je totiž často smažený slanina, krutony plné lepku nebo mastný dresing plný tuků a cukru. Nic z toho vaší pokožce rozhodně neprospěje.

5. Ingredience v polévkách mohou zradit

Polévky a zima jdou ruku v ruce, že? Dobře připravená polévka uleví od mrazu a skvěle zasytí. Je však dobré volit řidší polévku místo husté a krémové. Přidejte více sezónní zeleniny a uberte masa, tuku a smažené cibule.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více